Privremeno vjerovničko vijeće

IZ AGROKORA OBJAVILI: Novac iz roll-up kredita sjeda na račun već večeras, u aranžmanu sudjeluje 20-ak kreditora RAMLJAK: Nema više straha od stečaja

 Ranko Suvar / HANZA MEDIA

Privremeno Vjerovničko vijeće Agrokora danas je održalo svoj treći po redu sastanak, nakon kojeg je objavljeno kako će u novom financijskom aranžmanu od 480 milijuna eura sudjelovati 20-ak hrvatskih, ruskih, američkih i europskih kreditora.

I ruska banka VTB će sudjelovati u kreditu, potvrdio je izvanredni povjerenik Ante Ramljak, dok je Sberbank zatražio tjedan dana za razmišljanje, dok su među hrvatskim bankama koje će sudjelovati , osim Zagrebačke, Erste i Raiffeisen banka.

Kredit će, objavili su, sjesti na račun Agrokora već večeras.

Vezano uz vlasnike kratkoročnih komercijalnih zapisa Agrokora, koji su ostali nezadovoljni jer ne sudjeluju u roll-up kreditu za Agrokor, o čemu je pisao i Jutarnji.hr, rečeno je kako su oni bili u alokacijskoj skupini s fondom Knighthead Capital Management, koji je trebao razgovarati o tome. Ramljak je rekao kako izvanredna uprava o tome ne odučuje te da je taj američki fond trebao sklopiti dogovor s njima.

Privremeno Vjerovničko vijeće je razspravljalo i o izvješću o radu Izvanredne uprave, kriterijima isplate novoga kredita te zatvaranju financijskog aranžmana.

"Završili smo fazu preživljavanja kompanije, nema više straha od stečaja i propasti", rekao je Ramljak, "a pogotovo Konzuma". "Sada kreće druga faza, restrukturiranja i borbe za bolji profit," rekao je, zahvaljujući čemu će moći vratiti dugove.

Na dnevnom redu je bilo i izvješće o trenutnom radu kompanija te o mjerama stabilizacije poslovanja u BIH, kao i o smirivanju tenzija s dobavljačima. Dobar dio malih dobavljača, rečeno je, nije prijavilo tražbine i to predstavlja problem. Isplata 30 milijuna eura malim dobavljačima, objasnili su iz privremenog Vjerovničkog vijeća, ići će u roku 10-15 dana i oni će u cijelosti biti isplaćeni.

Kada je su pitanju veliki dobavljači, kriteriji su složeniji jer postoje financijske tražbine (ne idu u isplatu starog duga) te robne, koje će se isplaćivati. Također je složena situacija prilikom prijave tražbina kod velikih dobavljača jer su tražbine prijavljivale i banke, te faktoring društva, tako da se one moraju razlučiti u sljedećih nekoliko dana. Isplata za velike dobavljače trebala bi biti izvršena do sredine kolovoza.

Za roll-up robni kredit za dobavljače bi trebalo također utvrditi kriterije, objavljeno je, a on će biti ponuđen svim dobavljačima. Interes je, kažu, velik, te će se također o njemu odlučivati u sljedećih dva tjedna.

Stateški je interes stabilizacija Konzuma u BIH, kako i njegov preustroj, te će predstavnici Vjerovnickog vijeća uskoro ići u Sarajevo kako bi razgovarali o tome.

Dobavljači su jako zainteresirani kakvi su poslovni izvještaji Agrokora jer je to znak da će u budućnosti moći dobivati svoje isplate. Podaci govore, objavljeno je, da su prehrambeno-poljoprivredne kompanije ostvarile jako dobre rezultate, dok je maloprodaja imala malo manje dobre rezultate.

Razlog tome su većinom visoki najmovi za prostor, koji su u međuvremeni smanjeni.

Bilo je govora i o zatvaranju radnih mjesta u kompanijama iz sustava Agrokora, što je nužno kako bi se spasio održivi dio poslovanja, a nastojat će se provesti tako da ne bude previše izgubljenih radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:42