Nagrada Krešimiru Komljenoviću

IZABRANA HRVATSKA INOVACIJA GODINE Pobijedio projekt magistra elektrotehnike iz HEP-a kojim će ta kompanija uštedjeti 20 milijuna kuna

Krešimir Komljenović
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Inovacija godine prema izboru Udruge inovatora Hrvatske za 2015. je cijevna konstrukcija za mjerenje protoka tekućina, autora Krešimira Komljenovića iz tvrtke HEP - Proizvodnja, od koje se očekuje godišnja ušteda za HEP od 20 milijuna kuna.

Dodjela godišnje nagrade Udruge inovatora Hrvatske upriličena je u srijedu u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta gdje je rečeno da je inovacija magistra elektrotehnike Krešimira Komljenovića, koji 16 godina radi u HEP-u, u postupku patentne zaštite. Autor je za zasluge u racionalnom gospodarenju energijom već dobio nagradu Hrvoje Požar za 2015. godinu.

Inovacija se odnosi na sustav cjevovoda i sabirnog spremnika kojim se usmjerava tekućina prema mjernim mjestima radi mjerenja protoka s povećanom točnošću mjerenja.

Svojom jednostavnom konstrukcijom, navedeno je, Komljenovićev sklop rješava problem mjerenja protoka tekućine gdje se količina protoka značajno mijenja, tako da se kaskadno usmjerava kroz tri ili više mjerne cijevi pa je brzina strujanja tekućine kroz mjerna mjesta većinu vremena u optimalnom rasponu s minimalnom greškom, uz minimalno osciliranje protoka kroz mjerenja. Mjerna mjesta uvijek su popunjena tekućinom, povećavajući točnost.

Komljenović je na inovaciji radio šest godina, a u njezinu realizaciju i ugradnju uloženo je nešto više od milijun kuna.

U drugoj polovici 2014. mjerenje je ugrađeno u HEP-ov pogon EL-TO i njenom je upotrebom HEP uštedio od 4,4 milijuna kuna.

U godini pune primjene sustava očekuje se konačna ušteda od oko 6 milijuna kuna, a nakon ugradnje u još dvije termoelektrane potencijalne izravne i neizravne uštede za sve HEP-ove pogone kretat će se na razini 20 milijuna kuna godišnje.

Inovacija je dosad prepoznata i nagrađena na nekoliko izložbi inovacija u zemlji i inozemstvu.

Primajući nagradu, Komljenović je kazao da inovatori stvari i probleme gledaju drugačijim očima od ostalih ljudi. Zaželio je primjenu svoje inovacije na što više mjesta.

"Dok je razumljivo da privatni gospodarstvenici na sve moguće načine pokušavaju poticati i razvijati inovacije kao mjeru rasta vlastite konkurentnosti i opstanka na tržištu, ta tema nije dovoljno prepoznata u poduzećima u državnom vlasništvu", rekao je Komljenović dodavši kako bi trebalo raditi na promicanju inovacija u državnim poduzećima.

Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš istaknuo je kako je broj patenata u Hrvatskoj u zadnjih petnaestak godina u stalnom opadanju te da smo po broju prijavljenih patenata daleko iza zemalja Europske unije.

U Hrvatskoj na milijun stanovnika dolaze tri prijavljena patenta, a u zemljama EU prosjek je 112 patenata.

Nagrada Inovacija godine dodijeljena je treću godinu zaredom. Prošle dvije godine nagradu su dobile MBO-T tehnologija gospodarenja otpadom, jedne od najuspješnijih domaćih inovativnih i izvozničkih tvrtki Tehnix iz Donjeg Kraljevca te inovacija Sustav za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza RLC23, također uspješne tvrtke Altpro iz Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:01