Čak 40 posto iznad tržišne cijene?

Konzum stranim nekretninskim fondovima plaća 70 milijuna eura za najam trgovina, sada ih mora nagovoriti da drastično snize cijene

 Srđan Vrančić / CROPIX

Konzum godišnje plaća oko 70 milijuna eura svih najmova za trgovačke i distribucijske centre, što je prema procjenama iz Agrokora, kako je nedavno objavila Hina izvještavajući s konferencije z amedije izvanrednom povjerenika Ante Ramljaka, 40 posto iznad onoga što bi trebao.

Velik dio prostora Konzuma, koji ima oko 700 trgovina različitih formata, je pokriven dugoročnim ugovorima s nekretninskim fondovima poput južnoafričkog Tower Property i američkog WP Carey, te Carpathian Plc., a očito je da Ramljak s njima pokušava ispregovarati snižavanje cijena najma.

Njima je Agrokor od 2007. prodavao svoje nekretnine te ih potom uzimao u dugoročni najam (tzv. sale and leaseback) ne bi li popravio svoju financijsku sliku, a posljednji deal te vrste je bio realiziran sredinom prošle godine s južnoafričkim fondom Tower Property kojem su prodane četiri Konzumove nekretnine u Zagrebu i Dubrovniku za 66,4 milijuna eura. Jedna od zagrebačkih nekretnina je i bivši Mercatorov centar u Vukovarskoj ulici.

Tower Property Fund je u svibnju ove godine objavio informaciju za svoje dioničare, vezano uz krizu u Agrokoru, naglasivši kako je Agrokor jamčio za Konzumovo plaćanje najma kao i za najam drugih prodavaonica u njihovim centrima. Kaže se također kako su Towerove nekretnine strateški važne za Konzum te da se u njima dobro posluje, kao i da se izvanredni povjerenik Ante Ramljak sastao s predstavnicima fonda. U priopćenju se ne spominju pregovori o cijeni najma.

Mediji su nedavno objavili kako se za najam Konzuma u Vukovarskoj plaća oko 15 eura po četvornom metru, a da bi realna tržišna cijena, kojoj se valjda nada Ramljakova uprava, bila upola manja, oko sedam-osam eura. Tower je pak u svom prošlomjesečnom priopćenju objavio kako je posao s Konzumom realiziran po tržišnim uvjetima te kako centri dobro posluju, što bi značilo da na pregovore o (velikom) spuštanju cijene nisu baš spremni.

Konzum čini, kako je Tower Property Fund objavio, oko 6 posto njihove dobiti i 4,5 posto bruto iznajmljenih površina, a zajedno s ostalim prodavaonicama smještenim u trgovačkim centrima to se penje na oko 9 posto.

Američki fond se, koliko nam je poznato, nije oglasio vezano uz Agrokor i iznajmljene nekretnine, a njihov zadnji deal s Agrokorom bio je zaključen 2013. godine te je težio 67 milijuna eura za pet Konzumovih trgovačkih centara u Zagrebu, Splitu i Zadru. Isti je fond par godina ranije kupio i Agrokorov distribucijsko-logistički centar u Zagrebu za 77 milijuna eura. Ukupno je Agrokor s W. P. Careyjem potpisao dugoročno financiranje u iznosu od 192 milijuna eura, istaknuo je tada Ivica Todorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:07