POVRATAK IZ PEPELA

LEGENDARNA ZAGREBAČKA TVORNICA PONOVNO POKRENULA PROIZVODNJU Uključili stare strojeve i vratili radnike

 Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

Obiteljska tvrtka Glinamol SD pokrenula je jučer proizvodnju u tvornici TOZ Penkala u Zagrebu, a njihovi proizvodi bit će na policama trgovina već idući tjedan. U prvoj fazi proizvodit će se 51 proizvod - od olovaka raznih boja, preko drvenih i voštanih bojica, flomastera, vodenih i uljanih boja, pa sve do glinamola, plastelina i tuševa. Glavni brendovi su Fantazy, Leonardo i Penkala.

- Cilj nam je vratiti penkale i nalivpera na tržišta, kao i sagraditi novu tvornicu te zaposliti nove ljude. Osim starijih artikala, imat ćemo i nove. Želimo vratiti sjaj Penkale kao brenda jer ona to zaslužuje. To nije samo radi mene - želim vratiti vjeru ljudima da se u Hrvatskoj može napraviti kvalitetan proizvod. Želim da moja djeca nastave što sam započeo - istaknuo je Željko Viduka, konzultant tvornice.

Uz pokretanje domaće proizvodnje i vraćanje radnika za strojeve, cilj je iznova plasirati priznate brendove na stara tržišta i osvojiti nova. Prodavat će u Hrvatskoj i u široj regiji, ali i na području bivše države. Plan je brzo zarađivati oko 50-60 posto prihoda na stranim tržištima, najviše u zemljama regije, ali i u ostalim zemljama gdje je ime Penkala sinonim za mehaničku olovku. Čuveni inovator Slavoljub Penkala izumio je i patentirao tu olovku 1906., a iduće godine i pero za krutu tintu. U 2017. slavit će se 80. godišnjica osnivanja Tvornice olovaka Zagreb.

Poznati u regiji

- Ovo je prilika da se brendovi TOZ Penkale ponovno vrate jer zaslužuju mjesto na tržištu, a i potvrda našeg cjeloživotnog rada. Tvornica nije poznata samo u državi nego i u široj regiji. Povratkom kvalitetnih brendova potaknut ćemo i druge ljude koji se bave proizvodnjom da nešto naprave - dodao je Viduka.

Zagreb, 151216.
TOZ, Poljacka 56, Stenjevec.
Pokrece se proizvodnja u Tvornici olovaka Zagreb. 
Na fotografiji: Zeljko Viduka, savjetnik u TOZ-u. 
Foto: Srdjan Vrancic /  CROPIX
Srđan Vrančić / HANZA MEDIA
Željko Viduka, savjetnik u TOZ-u

U kolovozu prošle godine otpušteni su posljednji radnici u TOZ Penkali u stečaju, a proizvodnja je ugašena. Glinamol SD zakupio je prostore tvornice u stečaju, ali neće kupovati velike i zapuštene nekretnine. Za početak, u kolovozu su stavljene u funkciju proizvodnje. Prvi zaposlenici su vraćeni na posao u listopadu ove godine. Dosad je zaposleno 23 bivših radnika, koji u prosjeku imaju 30-godišnji staž u TOZ-u. Najmanja plaća iznosi 4000 kuna, a u srijedu im je isplaćeno 800 kuna božićnice, čak i onima koji u tvornici rade tek nekoliko dana.

Zapuštena tvornica polako se vraća. U polupraznim, a često i slabo osvijetljenim prostorijama marljivi radnici pomoću starih, ali i pouzdanih strojeva boje olovke, šilje ih, stavljaju na njih gumice, a i pripremaju za prodaju. I sve to okruženi kutijama, metalnim policama i strojevima koji još čekaju da ih se upali. Osjeća se miris starine, a u inače mirnoj atmosferi bučno paljenje stroja odjekuje hodnicima. Neki strojevi cvile, pa ih treba još podmazati. No, nostalgičnim radnicima to nimalo ne smeta. Među njima vladaju želja i optimizam da se sve vrati tamo gdje je bilo.

Prva božićnica

- Za mene je ovo san. Tu sam radio 38 godina, kao i moja mama i supruga. Kada su svi već mislili da je proizvodnja gotova, tvornica se dignula iz pepela. Prvi put u životu dobio sam božićnicu - rekao je s oduševljenjem radnik Drago Kostelac.

U kupnju imovine i pokretanje proizvodnje dosad je uloženo 10 milijuna kuna, a cilj je u kratkom roku u proizvodnju uložiti još 3 do 4 milijuna. Uz pomoć fondova EU, plan je iduće godine krenuti u gradnju nove tvornice i u njoj zaposliti još 80 ljudi. Glinamol SD na natječaju je u kolovozu kupio iz stečajne mase nekad slavne tvornice strojeve, brendove, žigove, repromaterijal i gotovu robu sa skladišta. Tvrtka je niz godina proizvodila za TOZ, a već 20 godina proizvodi glinamol u pogonima u Novom Zagrebu. Njen je rast pratio HBOR, a sada ih u TOZ-u prati Štedbanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:32