Zanima ih turistički portfelj

MIROVINCI POMAŽU ANDABAKU Ersteov fond ušao u vlasništvo koncerna Sunce

Jako Andabak
 Ivo Ravlić / HANZA MEDIA

Erste društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima ušlo je u vlasništvo Sunce koncerna i sada ima udjel od 16 posto. Tu vijest potvrdio je Jako Andabak, njegov većinski vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora društva čiji je temeljni kapital podijeljen na 4,443.062 redovne dionice nominalnog iznosa po 100 kuna.

Ulazak u vlasništvo potvrđen je na izvanrednoj glavnoj skupštini koncerna održanoj 13. lipnja, nakon koje je održana konstituirajuća sjednica novog nadzornog odbora, a donesen je i novi statut. Osim predsjednika Jake Andabaka, u Nadzorni su odbor izabrani i Sanja Gagulić kao zamjenica predsjednika te Ružica Andabak i Ivan Augustin, koji je imenovan kao predstavnik Erste društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima.

Pitanje udjela

Augustinov mandat počinje teći od dana upisa. Bude li Erste imao manje od 10 posto udjela u koncernu, izgubit će pravo na člana NO-a. U skladu s izmjenama statuta, NO je donio odluku o smanjenju broja članova. Njegovi članovi ostaju Kristijan Gagulić i Ivan Potkrajčić, a Tonči Boras imenovan je predsjednikom Uprave Sunce koncerna.

- Erste društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima ušlo je u vlasništvo Sunce koncerna i nama je dobrodošao partner u razvoju hotelskog posla - rekao je Jako Andabak, potvrdivši ujedno da je prethodno dovršen i proces preuzimanja udjela koji u koncernu od 2008. ima grčki fond Marfin.

Potom je Erste preuzeo 16 posto koncerna, otkriva Andabak. Za udjel koji je od 2008. godine imao Marfin dali su 43 milijuna eura. U Ersteu su nam, neslužbeno, rekli da su prije svega zainteresirani za turistički portfelj koncerna.

Prije desetak dana koncern je uvršten u redovito trgovanje Zagrebačke burze.

Andabak nam je otkrio da će hoteli Jadran i Berulia službeno biti otvoreni 1. srpnja.

- Sada u njima borave naši partneri kako bi do dolaska gostiju uvidjeli nedostatke te kako bismo ih mi uspjeli ukloniti, rekao nam je Andabak. Sunce koncern koji upravlja Bluesun hotelima kraj prošle godine i početak ove dočekao je s investicijskim ciklusom vrijednim oko 200 milijuna kuna samo na Jadranu. Investira i u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Investicije

Hotel Jadran u Tučepima, koji se otvara 1. srpnja, bit će kategoriziran s pet zvjezdica i imat će 161 sobu. Njime će upravljati TUI. Prvog srpnja goste prima i obnovljeni hotel Berulia u Brelima, koji će imati četiri plus zvjezdice i nove 44 sobe te oko 2600 četvornih metara novog prostora, uključujući bazen te razne ugostiteljske sadržaje. Berulijom će upravljati Sentido Thomasa Cooka.

U Tučepima se investiralo i u hotel Neptun, koji je poboljšao ponudu i hotelom Alga u kojoj je od prostorija Uprave dobiveno 28 novih soba. Zatim je investirano i u hotel Alan u Starigradu Paklenici, gdje je ugovoren posao s britanskim touroperatorom Neilsonom, koji jamči određen promet u tom hotelu. Alan je postao njihov klupski hotel. Uloženo je i u hotel za radnike u Zadvarju i Bolu. Sve te investicije na Jadranu u ovom trenutku vrijedne su oko 200 milijuna kuna.

- U Bizovačkim toplicama dovršena je prvu faza projekta i slijedi nastavak procesa ulaganja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:44