Rovio

FINCI NAJAVILI IZLAZAK NA BURZU Zbog popularne igre Angry Birds procijenjeni na čak 2 milijarde dolara, deset puta više od lanjskog prihoda

Vrijednost tvrtke nakon izlaska na burzu mogla bi iznositi oko dvije milijarde dolara, što je deset puta više od prihoda u 2016.
 Arhiva

Rovio, finska tvrtka koja stoji iza popularne igre Angry Birds, uskoro bi mogao izaći na burzu. Inicijalna javna ponuda dionica (IPO) planirana je već za sljedeći mjesec.

Procjenjuje se da bi vrijednost tvoraca igre i filma Angry Birds mogla iznositi oko dvije milijarde dolara, što je valuacija deset puta veća od prihoda u 2016., a Rovio bi izlistavanjam na lokalnom tržištu mogao skupiti 400 milijuna dolara. Već su, navodno, odabrali i savjetnike: Carnegie Bank, Danske Bank i Deutsche Bank, doznaje Bloomberg od izvora upoznatih sa situacijom.

Zarada od IPO-a mogla bi pomoći Fincima da se jače fokusiraju na poticanje potražnje za naslovima igara kao što su Battle Bay i novije verzije Angry Birdsa, ali i da financiraju film “Angry Birds 2”, koji je planiran za 2019. godine. Prošla godina bila je jako dobra za Rovio u odnosu na godinu prije kada su poslovali s gubitkom te su nakon neizvjesnih par godina vratili profitabilnost. Zabilježili su porast prihoda od 34 posto za 2016. godinu, na 190,3 milijuna eura, te EBIT (zarada prije kamata i poreza) od oko 17,5 milijuna eura, a zabilježili su i rekordne performanse u svojoj diviziji igara, kao i veliki uspjeh s filmskom adaptacijom popularne igre Angry Birds. Uzgred, taj prvi film objavljen prošle godine u franšizi zaradio je oko 350 milijuna dolara u prodaji diljem svijeta. I prvi kvartal ove godine bio im je prilično dobar te su ostvarili prihode od igara u iznosu od 56,5 milijuna eura te prihode od biznisa s licencama od 9,7 milijuna eura.

Tvrtka je, kao i mnogi drugi proizvođači igara, u stalnoj potrazi za novim rastom nakon početnog uspjeha s mobilnom igrama Angry Birds. U ožujku su prodali neke dijelove svog poslovanja startupu Seven Entertainment, kojeg vodi bivši izvršni direktor Mikael Hed. Prodaja - koja je uključivala animacijski studio, izdavačku djelatnost knjige i neke ne-Angry Birds dijelove imovine - bila je dio reorganizacije u animacijskom poslu tvrtke koja je bila usmjerena na oživljavanje rasta.

Iako još uvijek nije donesena službena odluka o izlistavanja na burzi i u kompaniji Rovio nisu htjeli komentirati glasine oko toga, činjenica je da su Finci još prije nekoliko mjeseci najavili mogućnost izlaska na burzu. No, prema izračunu Bloomberga, izlistavanje na burzi moglo bi testirati investitore s apetitom za ulaganje u industriju mobilnih igara, kojoj su dionice pale prosječno 18 posto u odnosu na početnu izlistanu cijenu IPO-ova u ovoj godini. Naime, proizvođači mobilnih igara često ne mogu ponoviti uspjeh svoje prve hit igre.

King Digital Entertainment, tvorac Candy Crush igre, kupljen je za 20 posto nižu cijenu zbog usporavanja prihoda, nego što je bila cijena postignuta na IPO-a u 2015. godini. Cijena Netmarble Games, proizvođača mobilnih igara Lineage i Stone Age, što je bilo najveće izlistavanje na burzi u Južnoj Koreji posljednjih sedam godina, smanjila se za 17 posto otkako se s dionicama počelo trgovati u svibnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:27