PIŠE NENAD POLIMAC

Virtuozan 'Angry Birds film' vrvi bezobraštinama koje će prije zabaviti roditelje nego djecu

 Columbia Pictures / Rovio
Ne izlažite ovaj animirani film nikakvim predrasudama jer je napravljen inventivno, srčano i uistinu virtuozno

Crtić “Angry Birds film” imao je u startu štošta protiv sebe. Ponajprije temu.

Obuzdavanje gnjeva termin je koji su smislili u velikim firmama kako bi natjerali zaposlenike da se ne svađaju: vrlo primjereno, njime je inspirirana komedija “Bijes pod kontrolom” s Adamom Sandlerom i Jackom Nicholsonom, no to je bilo nešto za odrasle a ne za klince.Drugo, ovakav brand za film krajnje je dvojben, aplikacija za video igru ide na ruku kritičarima koji smatraju da će u Hollywoodu uskoro početi ekranizirati i reklame na jumbo plakatima.

Otok u oceanu

Sloboda u korištenju branda je, međutim, u međuvremenu evoluirala, na filmske adaptacije spektakularnih video igara više ne nitko i ne obazire, serijal “Pirati s Kariba” zasnovan je na popularnom odjeljku Disneylanda, a po lego kockama snimljen je “Lego film”, jedan od najboljih crtića posljednjih godina.

Upravo zato ne izlažite ovaj animirani film nikakvim predrasudama jer je napravljen inventivno, srčano i uistinu virtuozno, vrvi bezobraštinama koje će prije zabaviti roditelje nego njihovu djecu, traje skoro 100 minuta, što je također ustupak starijoj publici, ali genijalni Pixar prvi je uveo pravilo da crtić mora nasmijati i 60-godišnjake, a ne samo predškolsku djecu.

Radnja se odigrava na otoku na kojem u miru i slozi živi stotinjak ptica koje ne znaju letjeti. Tako je najlakše objasniti činjenicu da su razvili civilizaciju vrlo sličnu ljudskoj, s ljupkim nastambama, školama i psihijatrijskim ustanovama, umjesto da većinu vremena provode leteći nad oceanom. Glavni junak je Crveni – odmah ćete ga prepoznati po jakim crnim obrvama skupljenim u nepogrešivi znak ljutnje - njemu ništa nije pravo, ljubaznost smatra snishodljivošću i ne nasjeda na komplimente, zbog čega je i završio u kućici uz obalu, podalje od ptičjeg naselja.

Drske šale

Društvance koje upoznaje na prisilnoj terapiji za kontrolu bijesa slični su autsajderi, ukratko, punokrvni filmski likovi, za razliku od onih koji ih pokušavaju pretvoriti u skladan dio gomile. Kada se pojavi brod sa zelenim praščićima koji nose darove svojim naivnim domaćinima film postaje gotovo nadrealan: gostima je, naime, najdraža poslastica kajgana (ne koriste bez razloga parolu “Volim kolesterol”) i napravit će sve da se domognu ptičjih jaja.

Hollywood je dobio novog moćnog saveznika u finskim animatorima okupljenim oko poduzeća Rovio Entertainment, koje se obogatilo prodajom “Angry Birdsa”, uzgred danas više ne tako popularnim kao prije nekoliko godina. No to očito nije problem. I lego kocke prošle su svoje zlatno doba kada je snimljen “Lego film”, pa ne treba brinuti o komercijalnoj sudbini djelca koje izravno citira japanskog animatora Hayaoa Miyazakija i dovoljno je drsko da se sprda s humanitarnom organizacijom Amnesty International preimenovavši jedan od natpisa u nastambi zelenih “gicana” u Hamnesty International. Da nije odličnog Disneyjevog “Zoopolisa”, ne bi bilo preuzetno ustvrditi da je ovo crtić godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:35