Pavo Vujnovac

NAJVAŽNIJA DOMAĆA KOMPANIJA U PLINSKOM BIZNISU O VELIKOM POSLU S RUSIMA: Dugo smo radili na tom ugovoru, a plin je samo za hrvatsko tržište

Pavao Vujnovac, vlasnik Prvog plinarskog društva
 Darko Tomaš / CROPIX

Hrvatska tvrtka Prvo plinarsko društvo (PPD) potvrdila je danas da je s ruskim Gazprom Exportom potpisala ugovor o 10-godišnjoj isporuci plina na hrvatsko tržište, na čijoj su pripremi bili angažirani dulje vrijeme.

"Naši su napori napokon urodili plodom", komentirao je Pavao Vujnovac, vlasnik PPD-a.

U odgovoru na pitanja Jutarnjeg iz kompanije us poručili: „Ugovorom o desetgodišnjoj isporuci plina potpisanim između PPD-a i Gazprom Exporta dvije su tvrtke dosadašnju poslovnu suradnju regulirale na dugogodišnjoj osnovi, zadržavajući dosadašnje prosječne ugovorene količine. Do ovog ugovora, međusobna suradnja bila je regulirana najčešće na godišnjoj bazi.“

Gazprom će novim ugovorom, koji postaje važeći 1. listopada, isporučiti jednu milijardu prostornih metara plina godišnje do 31. prosinca 2027. godine. Ovim dogovorom se produžuje dosadašnji kratkoročni ugovor između dvije kompanije, prema kojemu se od početka 2017. do konca rujna PPD-u dostavlja 1,48 milijardi prostornih metara plina, uz dodatni plan za četvrti ovogodišnji kvartal od 250 milijuna kubika.

„Ugovorene količine nisu povećane u odnosu na dosadašnje i namijenjene su hrvatskom tržištu“, istaknuli su iz PPD-a. Detalje ugovora kao što je cjenovna formula plin anisu htjeli komentirati.

Iako potpisivanje ugovora dolazi uoči službenog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Rusiji, iz PPD-a ističu da ova dva događaja nisu povezana.

„Trenutak potpisivanja ovoga ugovora nije ni na koji način povezan s posjetom predsjednice RH Rusiji. Naime, do sada smo ugovore o isporuci plina najčešće definirali na godišnjoj razini te smo ih već duže nastojali staviti u dugoročni okvir. Naši su napori napokon urodili plodom“, kažu iz PPD-a.

Prvo plinarsko društvo, čiji je vlasnik Pavao Vujnovac, bavi se uvozom, prodajom, opskrbom i distribucijom prirodnoga plina. PPD ima sjedište u Hrvatskoj, a tvrtke u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji iz kojih posluje diljem Europe, stoji na službenim stranicama tvrtke.

Kompanija je u zadnjih nekoliko godina postala jedan od najvažnijih igrača na hrvatskom plinskom tržištu nakon što je Hrvatska 2012. krenula s liberalizacijom tržišta plina. Tvrtka je u 2012. godini imala 293 milijuna kuna prihoda koji iduće godine skaču na 910 milijuna kuna prihoda. Već 2014. prihodi premašuju 2,9 milijardi kuna, a u 2015. iznose 3,8 milijardi kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:38