Podrška projektu Croatian Makers

Najveći donator Bakićeve kampanje je mala IT tvrtka iz Rijeke koja je uplatila 10 tisuća $, a 'isprsili' su se i ulagač Gavin Susman te Emil Tedeschi

Damir Šarčević i Đorđe Požega, Terminal Works
 Arhiva / HANZA MEDIA

Crowdfunding kampanja investitora Nenada Bakića postigla je nevjerojatan uspjeh i u samo tri dana prikupila preko 170.000 dolara kako bi se uvela robotika u hrvatske osnovne škole. Inicijativom Croatian Makers lige u kampanji „BBC micro:bit - STEM revolucija u školama“ želi se pomoći djeci u preko tisuću škola da dobiju priliku upoznati se s osnovama programiranja i informatike putem uređaja BBC micro:bit. Bakić je u početku tražio samo 60.000 dolara, ali je zbog velikog interesa donatora podigao ljestvicu i sada traži čak 200.000 dolara.

U kampanju se dosad uključilo preko 1200 ljudi, uplatama od 15 dolara na više, među kojima su i mnoga poznata imena. Ipak, najveći donator s 10.000 dolara je mala hrvatska IT tvrtka iz Rijeke, Terminalni poslovi, koja uglavnom posluje na američkom tržištu pod nazivom Terminal Works, u vlasništvu Damira Šarčevića i Đorđa Požege.

Tvrtka je osnovana prije pet godina, a nudi softver za udaljeno printanje i skeniranje za firme koje imaju svoje aplikacije u cloudu.

Kako to da su uplatili toliki iznos u crowdfunding kampanji projekta Croatian Makers, što ih je motiviralo?

- Djeci je danas teško u toj ranoj dobi odlučiti se za odabir smjera kojim će nastaviti svoje obrazovanje. Zato će upravo ovakve inicijative kao Croatian Makers liga omogućiti mnogim klincima da probude svoju znatiželju i otkriju svoj skriveni talent. Umjesto štrebanja informacija djecu treba više motivirati kroz nekakvu igru ili zabavu. Danas se, naime, bez tehnologije ne može – komentirao je Damir Šarčević, direktor i suvlasnik.

Na razmjerno veliku donaciju su se odlučili, kaže Šarčević, jer si mogu priuštiti da podrže ovako važne projekte.

Od ostalih većih donatora, ideju je još podržao direktor investicijskog društva Proficio, Gavin Susman, sa 6000 dolara, te većinski vlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi sa 5000 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 20:42