Što sada slijedi

NAKON REVIZIJE U AGROKORU I KLJUČNIM KOMPANIJAMA SLIJEDI PRAVOSUDNI TSUNAMI Mnogi dioničari pravdu će tražiti na sudu, i Ramljak očekuje bujicu tužbi

 Boris Kovačev / CROPIX

Zbog toga što su ulagali u dionice kompanija iz sastava koncerna Agrokor koje su izlistane na burzi, a čiji su financijski izvještaji očito bili netočni odnosno zavaravajući, mogao bi uslijediti niz privatnih tužbi.

Upitan na današnjoj konferenciji za novinare smatra li da ima temelja za kaznene prijave odgovornih iz Agrokora vezano uz to, Ante Ramljak, izvanredni povjerenik Agrokora, je odgovorio: "Uvjeren sam da će biti jako puno privatnih tužbi."

Dionicama Agrokorovih kompanija, a među njima su najzanimljivije bile Jamnica i Ledo, prestalo se po nalogu Hanfe trgovati na Zagrebačkoj burzi u svibnju, nakon što je izvanredna uprava zajedno sa savjetnicima objavila kako je utvrđeno da bi moglo biti potencijalnih pogrešaka u izvješćima grupe, te mole dionike da se na njih ne oslanjaju.

Do tog trenutka, a otkako je na vidjelo izbila financijska kriza koncerna u ožujku, vrijednost dionica kompanija izlistanih na burzi - Jamnica, Ledo, Belje, Zvijezda, PIK Vrbovec, Vupik - dramatično je pala u samo nekoliko mjeseci.

Prema pregledu trgovanja u prvih šest mjeseci ove godine koji je objavila Zagrebačka burza, cijena dionice Leda je u tom razdoblju potonula nevjerojatnih 67,7 posto (tom se dionicom i najviše trgovalo), a Belja za 65 posto. Vrijednost dionice Jamnice, Vupika i Zvijezde strmoglavila se za oko 60 posto.

Promet na burzi u ožujku bio je čak 600 milijuna kuna, a u travnju je također bio veliki, u iznosu od 435 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:26