Matko Bolanča

'O Pevecu bi se mogli snimati filmovi, ali i raditi studije savršenih primjera uspjeha, padova i ponovnog uzdizanja'

Odstupio sam iz Nadzornog odbora Peveca jer smo procijenili da je sad pravi trenutak da Samoborka kapitalizira dobit, a da Pevecu to neće naškoditi, kaže bivši predsjednik NO-a
Matko Bolanča, bivši član NO-a Peveca, vlasnik Inspire Investments, društva za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima
 Boris Kovačev / CROPIX

Matko Bolanča, poslovnoj javnosti najpoznatiji kao nekadašnji prvi čovjek Plive, nije se dugo zadržao na funkciji predsjednika Nadzornog odbora Peveca, koju je preuzeo početkom lipnja. Iskusni menadžer sada se u potpunosti može posvetiti svojoj tvrtki Inspire Investments d.o.o., društvu za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima koje je kroz svoj fond rizičnog kapitala Inspire Fusion planira ulagati u turizam. Prva investicija bila im je nedavna kupnja Fleet rent-a-cara.

Kako to da ste nakon samo dva-tri mjeseca napustili čelno mjesto NO-a Peveca i kako ste uopće došli na to mjesto?

- Moje odstupanje s funkcije predsjednika NO-a Peveca temelji se na odluci da ulagači koje sam zastupao u Odboru prodaju svoj suvlasnički udio u tvrtki s ciljem daljnjeg ulaganja u razvoj poslovanja pojedinih projekata. Nakon što smo uspješno finalizirali prvu fazu dugoročnog procesa stabiliziranja kompanije s vlasničkog aspekta, glavni cilj u okviru rada NO-a bio je da kroz stalnu podršku aktualnoj Upravi damo nužan doprinos daljnjem rastu i stvaranju temelja budućeg uspješnog poslovanja. Nakon uspješnog konsolidiranja vlasničke strukture, osigurani su svi potrebni uvjeti za naše ulagače da prodajom udjela ostvare očekivanu dobit. Procijenili smo da je za njih pravi trenutak da kapitaliziraju dobit, a da se Pevecu, koji u idućim godinama ima potencijal postati regionalno značajna kompanija, osiguraju dodatna snaga i stabilnost u upravljačkom mehanizmu. Veseli nas što smo dali svoj doprinos u jačanju pozicije tvrtke i udarili temelj svih budućih uspjeha, kako za tvrtku Pevec i sve njezine djelatnike tako i za naše ulagače, kojima smo uspjeli ostvariti dodatnu vrijednost.

Je li Pevec zaista dokaz da se posrnula tvrtka može pametnim vođenjem podići iz pepela, odnosno ima li on svijetlu budućnost?

- Pevec je jedna od rijetkih kompanija u Hrvatskoj koje su uspjele preživjeti stečaj i nastaviti s poslovanjem, i to vrlo uspješno. Povijest tvrtke priča je o kojoj bi se mogli snimati filmovi, ali i raditi studije savršenih primjera uspjeha, padova i ponovnog uzdizanja. Uspjeh i izlazak iz stečaja ostvareni su stručnom i kvalitetnom provedbom stečajnog procesa. Po svojim rezultatima i ponudi, tvrtka se danas izdvaja prepoznatljivošću i posebnošću, a u godinama što dolaze, smatram da će ostvariti još veći uspjeh i napraviti prijeko potreban iskorak na tržišta u regiji te postati bitan faktor unutar branše na području jugoistočne Europe.

Čime ste se bavili u dvije-tri godine otkako ste napustili Plivu?

- Nakon napuštanja Plive, gdje sam u najvećoj mjeri bio fokusiran na procese restrukturiranja i razvoja kompanije, menadžersko-poslovni život uspješno sam transformirao u vlasničko-poslovni. Rezultati te osobne transformacije i tranzicije su današnji rad u vlastitom društvu te upravljanje fondovima, ali i investicijskim kapitalom - mješovitim i potpuno vlastitim. Vrlo sam aktivno pripremao pokretanje društva za upravljanje investicijskim fondovima s partnerom Krešimirom Kukecom. Vjerujemo da je riječ o projektu koji će ostaviti dugoročan trag na tržištu kapitala. Poslovanje i pojedini procesi bit će fokusirani na ulaganje u potentne projektne cjeline s primarnim ciljem ostvarenja dobiti za sve naše ulagače.

Kada ste osnovali Inspire Investments d.o.o. i kako to da ste se upustili u pokretanje fonda rizičnog kapitala?

- Inspire Investments je osnovan početkom 2016., no elementarni dio procesa pokretanja traje više od godinu dana. Do tog je trenutka moj život i rad u ovoj industriji bio više pasivan, ulagački - sve do trenutka donošenja odluke o prelasku iz čisto menadžerskog u vlasničko-menadžersku poziciju. Ova industrija te ovakav oblik poslovnog fokusa došli su kao idealno rješenje gdje mogu iskoristiti svoje znanje i iskustvo. Riječ je o poslovanju koje nosi svojevrstan rizik, no ako je upravljanje prepušteno profesionalcima sa znanjem i vizijom, a smatram da mi to jesmo, onda su i rizici svedeni na minimum i rezultati su u najvećoj mjeri iznimno pozitivni.

Koja će biti vaša uloga u tom projektu?

- Ovaj projekt ima više poslovnih dimenzija, a moja je uloga, shodno tome, višestruka - od strateške, dnevno operativne i menadžerske do suvlasničko/vlasničke. Svaki projekt na kojem radimo nosi svoje, a upravo to daje poseban čar ovom poslu.

Dinamika odnosa osobne aktivnosti u relaciji s investicijama i provođenjem uspješnih projekata svakodnevno mi donosi veliko zadovoljstvo. Posebno bih istaknuo i suradnju s kolegom Krešimirom Kukecom, koji u ovoj industriji uspješno posluje dugi niz godina. Naš je zajednički cilj uspostavljanje relacija, kreiranje strateških ulaganja, provođenje odluka koje imaju za cilj oplemenjivanje uloženih sredstava i posljedično ostvarivanja dodatne vrijednosti za sve naše ulagače.

Prva značajna investicija je rent-a-car. Koje su vam ambicije u tom sektoru?

- Akvizicija Fleet rent-a-cara je odluka koju smo donijeli nakon višemjesečnog dubinskog skeniranja poslovanja. Procijenili smo da je ovaj vid poslovanja potencijalno vrlo interesantan s obzirom na to da se u velikoj mjeri veže uz turistički sektor, koji ima izniman potencijal. Cilj nam je izgraditi poslovnu priču koja će tržištu donositi inovativnost, kvalitetu usluge, biti kreator novih trendova u skladu s razvojem modernih tehnologija.

Ukratko, želimo u kratkom vremenu postaviti usluge rent-a-cara na način da postanu lako dostupne i prestanu biti bauk za krajnjeg korisnika. Vrijeme je da ljudi spoznaju kako je najam vozila lako dostupan i u najvećoj mjeri financijski isplativiji od troška kupnje ili kredita.

U koje sektore planirate najviše ulagati?

- Turizam je trenutno najisplativija i najkonstantnija branša domaćega gospodarstva. Stoga će i naši nadolazeći poslovni projekti u određenoj mjeri biti bazirani na turističkoj ponudi, no to ne znači da isključujemo i aktivnosti na drugim poljima, naprotiv. Ukažu li se prilike ili procijenimo da bi pojedina ulaganja u druge sektore bila isplativa, nećemo se libiti tako i učiniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:14