Zagrebačka burza

OPORAVAK DIONICA AGROKOROVIH TVRTKI Nakon potopa u petak, Ledo skočio za trećinu, špekulanti prepoznali priliku za brzu zaradu

 Bruno Konjević / Hanza Media
Cijene dionica Agrokorovih tvrtki danas su se snažno oporavile na Zagrebačkoj burzi, nakon što su u petak njihove cijene naglo potonule.

Cijena dionice Leda uzletjela je 31 posto na 790 kuna oko 14 sati. Cijena dionice Jamnice skočila je gotovo 17 posto na 7000 kuna. Odlično je prošla i dionica Vupika, čija je cijena skočila za četvrtinu na 10 kuna. Vrijednost dionice Zvijezde porasla je 35 posto na 515 kuna, a Belja vrtoglavih 145 posto na 6,06 kuna. Cijene su porasle, kako neslužbeno doznajemo, jer su špekulanti prepoznali priliku za brzu zaradu.

- Dionice kupuju špekulanti koji pokušavaju na brzinu zaraditi. Oni koji su u petak kupili Ledo po 505 kuna, koliko je bila najniža cijena, mogli su već do sada prodati i zaraditi. Tako da ima puno igrača koji na takav način žele zaraditi - rekao je naš sugovornik iz brokerskih krugova.

No, jedina dionica tvrtke iz sastava Agrokora koja nije zabilježila rast je ona Žitnjaka, s padom od 59 posto na 70 kuna. To je i najveći pad od svih dionica na burzi.

Najveći promet od čak 6,2 milijuna kuna imala je dionica Leda s preko 9100 dionica koje su izmijenile ruke ulagača. Posebno se ističe dodatnih 2,4 milijuna kuna prometa koliko se trgovalo putem bloka dionica Leda. Ostale dionice iz koncerna nisu imale značajan promet, osim Jamnice, čijom se dionicom trgovalo u vrijednosti 742 tisuće kuna.

Dionički Crobex indeksi pali na najniže razine u gotovo mjesec dana, nastavljajući silaznom putanjom od prošloga tjedna kada su izgubili više od 2,5 posto. Indeks Crobex skliznuo je 1,12 posto na 1820 bodova, dok je Crobex10 pao oko jedan posto na 1070 bodova. To je već šesti dan zaredom kako ti indeksi padaju i trenutačno se nalaze na najnižim razinama od početka listopada.

Ukupni promet na burzi dosegao je visokih 14,6 milijuna kuna. Po likvidnosti nakon Leda slijedi dionica Valamar Riviere, s prometom od 1,4 milijuna, pri čemu joj je cijena pala 0,7 posto, na 43,79 kuna. Većina dionica jutros bilježi pad cijene, pri čemu su među najvećim gubitnicama dionice Hotela Jadran, s padom cijene za 30 posto, Tehnike za 22 posto, Termes grupe za 18 posto i Jadroplova za 14 posto.

Dionica Leda u petak je potonula gotovo 83 posto, Jamnice 90 posto, a ostale dionice iz Agrokora potonule su 58 posto i više. Ipak, čini se da su investitori nakon nagle reakcije prošli tjedan, danas došli na posao smirene glave i odlučili pokupovati jeftine dionice.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:57