Geolux iz Samobora

PROBILI SE NA GOLEMO TRŽIŠTE Bili smo skeptični, ali sada u Kinu izvozimo svoje senzore

Ako imate vrhunski, specijalizirani proizvod, koji je po performansama i cijeni konkurentan na tržištu, bez problema ćete pronaći kupce i u Europi i u Kini, kaže direktor Geoluxa Nikša Orlić
Inženjerski tim iz Geoluxa
 Jutarnji.hr / Arhiva

Iako je Kina postala sinonim za zemlju iz koje se uvozi elektronika, mala samoborska tvrta Geolux koju je osnovalo troje inženjera sa zagrebačkog FER-a, tamo je počela izvoziti svoje specijalizirane senzore. Kako su objavili u srijedu, to rade u suradnju s kineskom tvrtkom Eagle Technologies koja se bavi projektiranjem i izgradnjom sustava za upravljanje vodenim resursima.

Uspjeli su tako za sebe naći dobru nišu na golemom tržištu, te će udvostručiti prihode koji će ove godine premašiti dva milijuna kuna. Kako im je to uspjelo? Jednostavno. Eagle Technologies ih je kontaktirao, vidjevši na njihovim internetskim stranicama da su prije nekoliko godina radili specijalizirane radarske senzore za Boeing, kaže direktor Nikša Orlić.

Prvi senzori mjerenja brzine protoka vode već su ugrađeni u sustav za nadzor i upravljanje navodnjavanjem u pokrajini Hetao u sjeverozapadnoj Kini, a sve po narudžbi kineskog Ministarstva za upravljanje vodenim resursima, te je pušten u rad početkom srpnja.

"U početku smo bili skeptični prema mogućnosti izvoza elektroničkih uređaja u Kinu. Međutim, pokazalo se da ako imate vrhunski, specijalizirani proizvod, koji je po performansama i cijeni konkurentan na tržištu, bez problema ćete pronaći kupce i u Europi i u Kini. A Kina je ogromno tržište, osobito u segmentu hidroloških senzora," kaže Orlić. Dodaje kako je u pitanju posao vrijedan oko milijun kuna, a do kraja godine isporučit će ukupno 350 senzora. Naravno, nadaju se novim narudžbama.

Specijalizirali su se za razvoj senzora zasnovanih na radarskoj tehnologiji, poput onih za mjerenje brzine vozila na cesti i detektora pokreta za korištenje u sustavima perimetarske zaštite, a senzor za mjerenje brzine protoka vode je njihov najnoviji proizvod.

"Razvili smo beskontaktne mjerače brzine protoka vode za primjenu kod otvorenih tokova poput rijeka i kanala za navodnjavanje. Prednost beskontaktnih mjerača pred klasičnim, mehaničkim mjeračima koji se uranjaju u vodu je u bitno boljoj preciznosti mjerenja i manjim troškovima održavanja. Mehanički mjerači imaju problem s nečistoćama u vodi koje se talože oko uronjenog mjerača i ometaju mu rad", objašnjava Tomislav Grubeša, tehnički direktor.

Geolux većinu prihoda ostvaruje kroz izvoz, a prošle je godine, prema podacima servica Poslovna Hrvatska, imao prihod od 1,12 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 20:59