NITKO SE NIJE POJAVIO

SBERBANK POSTAO DIONIČAR MERCATORA: Dionice su zaplijenili Todoriću, potom ih danas pokušali prodati na aukciji u Ljubljani, ali kupaca nije bilo

 Jakov Prkić / HANZA MEDIA

Na današnjoj javnoj aukciji na kojoj je Sberbank prodavao 18,53 posto dionica slovenskog trgovačkog lanca Mercator nije se pojavio nijedan kupac, objavile su slovenske Finance. Iz banke su pak službeno objavili da je Sberbank Russia kupio taj paket dionica.

"Sberbank potpuno razumije ključnu ulogu Mercatora za slovensko gospodarstvo te će djelovati u najboljem interesu kompanije", objavili su.

U pitanju su dionice koje je Sberbank zaplijenio tvrtki Agrokor Investment, sa sjedištem u Nizozemskoj, koja je u vlasništvu Ivice Todorića. Založene su bile za kredit od 100 milijuna eura koji je Sberbank početkom godine dao Agrokoru.

Cijena tog paketa dionica na aukciji je bila 40,58 milijuna eura.

Sberbank je najveći kreditor Agrokora, u iznosu većem od milijardu eura. Pokušavao je sudski osporiti najnoviji roll-up kredit koji je dogovorila izvanredna uprava Agrokora, a u kojem sudjeluje 20-ak banaka i financijskih institucija.

Tvrtka Agrokor d.d. u slovenskom trgovačkom lancu kojega je Ivica Todorić kupio 2014. ima 69,5 posto udjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:53