Sigurnost plovidbe na Jadranu

SNAŽAN PROBOJ Plovput gradi pomorsku signalizaciju u Crnoj Gori, možda i Sloveniji

Brod Plovput Split na vezu u Stinicama
 Božidar Vukičević / HANZA MEDIA

Plovput, tvrtka zadužena za sigurnost plovidbe, prema pouzdanim informacijama, pred dobivanjem je posla gradnje pomorske signalizacije u Crnoj Gori.

U tijeku su pregovori za Sloveniju, a potom je planirano širenje i po nekim drugim zemljama. Naime, ta je tvrtka prošle godine osnažila svoje tehničke kapacitete novim radnim brodom, popularno zvanim betonara, vrijednim 43,6 milijuna kuna, koji mu omogućava gradnju objekata pomorske signalizacije.

- Iako je osnovna zadaća novog radnog broda izgradnja novih i održavanje postojećih objekata pomorske signalizacije, sukladno raspoloživosti kapaciteta planiramo njegov angažman i na drugim tržištima. Upravo iz tih razloga imali smo dva poslovna susreta s potencijalnim partnerima iz pomorskih i poslovnih krugova Crne Gore, uključujući i susret s pomorskom administracijom u Baru. Prošle godine predstavili smo naše stručno-tehničke mogućnosti te razgovarali o mogućnostima angažmana našega novog radnog broda betonare. Crnogorska strana pokazala je veliki interes za gradnju novih objekata pomorske signalizacije duž njihove obale kako bi se podigla razina sigurnosti na moru. U planu nam je nastavak i konkretizacija poslovnih kontakata sa slovenskom stranom o angažmanu našeg novog broda, betonare - potvrdio nam je Darko Meštrović, direktor Plovputa iz Splita.

Zahvaljujući angažmanu novog broda, tijekom prošle godine sagrađeno je 15 novih objekata pomorske signalizacije, čime je značajno povećana sigurnost plovidbe na našoj strani Jadrana. U proteklih pet godina Plovput je investirao u sigurnost plovidbe 92 milijuna kuna vlastitog novca, od čega lani 15,7 milijuna kuna.

Prema Meštrovićevim riječima, u ovoj godini Plovput planira investirati u sigurnost plovidbe 14,7 milijuna kuna. Do kraja godine imat ćemo još 17 novih objekata pomorske signalizacije. Na taj način Plovput izravno doprinosi podizanju standarda obavljanja poslova sigurnosti na moru kako bi se smanjila mogućnost da se na moru događaju nesreće. Prioriteti se određuju s lučkim kapetanijama i Ministarstvom mora.

U ovom trenutku, uz permanentnu službu bdjenja putem triju obalnih radijskih postaja, tvrtka Plovput na 6278 km obale skrbi o 1091 objektu pomorske signalizacije, od čega 908 sa svjetlosnom karakteristikom. Najveći i najznačajniji objekti sigurnosti plovidbe su pomorski svjetionici. Ukupno ih je 46, od čega je 17 s posadom, a 29 sa bez posade. Svi su automatizirani i povezani u sustavu daljinskog nadzora.

- Činjenica je da je do gradnje novog radnog broda sigurnost plovidbe ovisila o motornom brodu Svjetionik, starom 30 godina, s kojim smo uspijevali izgraditi šest do sedam objekata pomorske signalizacije godišnje. Bili smo potkapacitirani jer taj brod ima kapacitet betonare od ukupno 27 prostornih metara, a novi radni brod Plovput Split ima kapacitet plasmana bilo gdje na moru u četiri sata od čak 60 kubika betona - pojašnjava Meštrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:06