PROFUNKCIONIRALI

STIGLI U RH, USELJAVAJU U JEDNU OD NAJVEĆIH POSLOVNIH ZGRADA U ZAGREBU Američki informatički div krupnim koracima grabi prema realizaciji investicije

 Davor Pongračić / CROPIX

Američki informatički div IBM krupnim koracima grabi prema realizaciji svoje velike investicije u Hrvatskoj. Kako su nam rekli u zagrebačkom uredu IBM-a, njihov je centar za podršku korisnicima - profunkcionirao. K tome, u IBM-u se, neslužbeno nam je potvrdilo nekoliko izvora, pripremaju za useljenje u jednu od zgrada u bivšem zagrebačkom Hypo centru, sadašnjoj City Plazi.

- IBM Client Innovation Centre je operativan. Naši zaposlenici iz Zagreba pružaju podršku korisnicima diljem svijeta - kratko su nam rekli u IBM-u, ne želeći otkrivati nikakve detalje.

Polagana selidba

No, prema neslužbenim informacijama, IBM-ovo središte za pružanje podrške korisnicima diljem svijeta uskoro će se smjestiti u zagrebačkoj City Plazi. Naši izvori ističu da su u tijeku posljednje pripreme za useljenje IBM-a u taj prostor. Naime, u urede u koje bi se trebao useliti IBM-ov centar sada se ugrađuje protupožarni sustav, a samo useljenje očekuje se, objašnjava naš izvor, tijekom sljedećeg tromjesečja i odvijat će se u fazama.

- Riječ je o velikom prostoru na dobroj lokaciji s obzirom na blizinu Sveučilišnog računarskog centra (SRCE), ali i trgovina, restorana, kafića, ljekarne, teretane i velike garaže sa 700 mjesta - ocjenjuje jedan naš sugovornik i dodaje da nije riječ o kupnji poslovnog prostora, nego o njegovu najmu.

U tvrtki Centrice, koja je vlasnik zgrade, nisu nam htjeli komentirati informaciju da se IBM uskoro useljava u njihove prostore. Bez odgovora smo ostali i u IBM-u.

Traženje lokacije

Unatoč tome, čini se da se time konačno zatvara dilema koja je pratila lokaciju s koje će IBM iz Zagreba pružati usluge svojim korisnicima diljem svijeta. Kao moguće lokacije spominjali su se Rugvica, Buzin i Hrvatsko katoličko sveučilište na križanju Ilice i Domobranske ulice u Zagrebu. Na kraju, IBM-ov centar će se otvoriti u prostorima nedaleko Prisavlja, u blizini Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

IBM-ova investicija u Hrvatskoj jedina je veća investicija koja datira iz razdoblja Vlade bivšeg premijera Tihomira Oreškovića. Kako je u srpnju prošle godine najavljeno, IBM se, nakon snimanja stanja u raznim zemljama, na kraju odlučio za Hrvatsku, iako su u igri bile još Slovenija i Slovačka. Plan kompanije je, isticali su lani ondašnji premijer Orešković i Damir Zec, direktor zagrebačkog IBM-a, otvoriti 500 radnih mjesta.

- Ova je investicija izuzetno važna za hrvatsku ekonomiju - ocijenio je tada Orešković, napominjući da njome odašilju dvije važne poruke - ona o otvaranju 500 novih radnih mjesta u IT sektoru i ona o suradnji s hrvatskim fakultetima.

- Ovo je sjajan poticaj investicijskoj klimi jer, kada jedna tvrtka kao što je IBM izabere Hrvatsku, to šalje vrlo jasnu poruku da je Hrvatska otvorena i da može konkurirati najboljima u svijetu - zaključio je tadašnji premijer.

Prema podacima središnje banke, prošla bi se godina mogla okarakterizirati kao jedna od boljih kada je riječ o priljevu stranih ulaganja u Hrvatsku. Stranci su, pokazuju podaci HNB-a, u hrvatsko gospodarstvo u prvih devet mjeseci - a upravo je to razdoblje Oreškovićeve Vlade - uložili nešto više od 1,2 milijarde eura. Usporedbe radi, u 2015. su strana ulaganja u hrvatsko gospodarstvo bila manja od 190 milijuna eura.

Niša za Hrvatsku

Naravno, zasluge za to vjerojatno najmanje snosi hrvatska politika, to više što govorimo o godini koja je bila jedna od najnestabilnijih u hrvatskom političkom životu. Kada je riječ o investicijama u IT sektoru, koji su i Oreškovićeva i Milanovićeva Vlada proglasile strateškim, treba reći da se radi o biznisu koji se u Hrvatskoj snažno razvija. Ne treba zaboraviti ni na trendove da IT kompanije, kako upozoravaju stručnjaci, centre za pružanje usluga sele iz zemalja poput Indije u europske tranzicijske zemlje. Hrvatska je tu našla svoju nišu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:52