EU IH FINANCIRA, ALI...

ŠTO SE ZBIVA S UKLETOM HRVATSKOM PRUGOM? Radovi koje izvodi tvrtka u vlasništvu ruskog ulagača kasne, a promijenili su 3 direktora u mjesec dana

 
 HŽ Infrastruktura

Hidroelektra Niskogradnja, građevinska kompanija u kojoj najveći vlasnički paket drži ruski ulagač Sergej Gljadelkin i nalazi se pred sklapanjem predstečajne nagodbe, u rujnu i listopadu je promijenila nekoliko direktora i ostala bez predsjednika Nadzornog odbora, sve bez ikakvog objašnjenja. Trenutno ju vodi menadžer Mariyan Tkach, koji se predstavlja kao "predstavnik većinskog vlasnika", dakle čovjek od povjerenja Sergeja Gljadelkina.

Pokušali smo dobiti odgovor na pitanje što se zbiva u toj kompaniji izlistanoj na Zagrebačkoj burzi, a važan je i zato što je angažirana kao podizvođač na velikom hrvatskom infrastrukturnom projektu financiranom iz europskih fondova, pruzi Dugo Selo-Križevci, gdje radovi - kasne. Taj projekt kao da je uklet jer je i njegov početak bio godinama odgađan zbog višekratnih poništenja natječaja za izbor izvođača.

Krivac za sadašnje kašnjenje radova je, prema nedavnoj objavi HŽ Infrastrukture, upravo Hidroelektra Niskogradnja, a projekt obnove postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka te pruge duge 38 kilometara je težak ukupno 1,5 milijardu kuna.

HŽ Infrastruktura je ugovor o radovima koji su počeli u ljeto prošle godine potpisala s domaćim konzorcijem ponuditelja koji čine DIV, Dalekovod i Zagreb-Montaža.

Novi šef uvodi red?

Predsjednik Uprave Hidroelektre Niskogradnje Mariyan Tkach - menadžer s navodno širokim međunarodnim iskustvom koji kaže da ovaj posao obavlja bez plaće - u odgovoru na naš upit priznaje da radovi na pruzi kasne, ali tvrdi da situacija nije zabrinjavajuća. Napominje također da je zbog tog projekta i došao na čelo kompanije.

“Istina je da radovi na pojedinim pozicijama projekta rekonstrukcije pruge Dugo Selo - Križevci donekle zaostaju za važećim terminskim planovima izvođenja, ali u ovom trenutku procjenjujemo da navedeni zaostatak ni na koji način neće utjecati na kašnjenje cijelog projekta. Mi smo, naime, koncentrirali svoje radove na pozicije koje su na kritičnom putu upravo zbog toga da konačni cilj završetka cijelog projekta ne bi bio ugrožen”, odgovara Tkach.

Objašnjava da je njegov dolazak vezan uz “osjetljivi period u poslovanju Društva te osiguravanje realizacije radova u skladu s potpisanim ugovorom”, a uz njega je u Upravu ušao i Marijan Vidmar “kao iskusan inženjer, sposoban za rukovođenje operativnim poslovanjem Društva”.

Nadajmo se da projekt zaista nije ugrožen, kao što se već, primjerice, dogodilo s drugim infrastrukturnim projektom koji se također financira europskim novcem, mostom kopno-otok Čiovo, gdje je Viadukt zbog kašnjenja radova na kraju izgubio posao i otišao u stečaj, a novi izvođač je tek nedavno izabran.

Kadrovska rošada

Prije najnovije kadrovske rošade, u rujnu je ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Hidroelektre Niskogradnje dao Ivan Paladina (inače predsjednik Uprave IGH) i to iz, objavljeno je, osobnih razloga. Potom je objavljeno da je promijenjena Uprava koju je dotad vodio Vice Dodig, a imenovan je Krešimir Kranjčec, koji je pak već 13. listopada, kažu nam u Hidroelektri, “bio prisiljen iz osobnih razloga podnijeti ostavku na funkciju direktora”. Potom je sredinom listopada imenovan Tkach.

Sergej Gljadelkin je većinski vlasnik IGH, a preko svoje austrijske kompanije Avenue Osteuropa Gmbh drži i 34,43 posto dionica Hidroelektre Niskogradnje. U rujnu je objavljeno da je povećan temeljni kapital za 15,5 milijuna kuna, čime je Gljadelkinova austrijska kompanija potraživanja pretvorila u vlasništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:31