OPCIJE

ŠTO SVE MOŽE UČINITI AGROKOR DA SMANJI PROBLEME Prodati Mercator ili se riješiti udjela u matičnoj kompaniji, prodaja drugih firmi bila bi otežana

 Hanza Media

Agrokor možda i može prodati neke od svojih kompanija da smanji probleme, ako s njih skine teret jamstava, no daleko je to od rješenja problema, gotovo su jedinstveni u mišljenju hrvatski analitičari.

Smatraju da je prodaja Agrokorovih kompanija otežana i nedovoljna za sanaciju trenutačne situacije u kojoj se koncern našao - procjenjuje se, naime, da ruska država preko banaka Sberbank i VTB drži oko 1,3 milijarde eura od ukupno 3,4 milijarde eura Agrokorova duga.

Dubioze

Koje su, zapravo, opcije moguće? Moguća je prodaja udjela u Ledu i Jamnici, iako oni ne mogu ni približno pokriti dugove i sanirati velike financijske dubioze, kao i prodaja ostale netemeljne djelatnosti kojih ima jako puno. Bivši direktor Konzuma Dragan Munjiza podsjeća da je tijekom godina bilo ponuda i za proizvodne kompanije i za maloprodaju.

Teret jamstava

Tesco, Nestle, Unilever, Coca-Cola bili su zainteresirani, no prodaja se nije dogodila jer je strategija Agrokora bila vertikalna integracija. Sada se, navodno, opet priča o prodaji Jamnice, a zainteresirana je Coca-Cola s kojom se, prema neslužbenim informacijama, već neko vrijeme pregovara. No zapinje, navodno, kod iznosa. Agrokor, kažu nam izvori upoznati sa situacijom, traži oko šest milijardi kuna, a prema njihovim analizama, Jamnica vrijedi barem dvije milijarde kuna manje od toga. Coca-Cola, pak, navodno, nudi nešto manje od četiri milijarde kuna. No, uz kratkoročne i dugoročne dugove, Jamnicu muči i teret jamstava za Agrokorove kredite koje su preuzeli i PIK Vinkovci te Ledo. Stoga Munjiza smatra da se od toga, zapravo, ništa ne može prodati.

- Prodati se može udio u matičnoj kompaniji i Mercator ili se može, za što nije vrijeme, organizirati IPO - mišljenje je Munjize.

O IPO-u, tj. inicijalnoj javnoj ponudi Agrokora, uzgred, priča se posljednjih pet godina, otkako je vlasnik Ivica Todorić bio u intenzivnim pokušajima preuzimanja Mercatora. Ponovno se ta tema aktualizirala prošle godine i tada se spekuliralo hoće li na IPO ići cijeli koncern ili samo prehrambeni dio: Agrolaguna, Dijamant, Frikom, Jamnica, Ledo, Mladina, PIK Vrbovec, PIK Vinkovci, Sarajevo Kiseljak, Solana Pag, Vupik i Zvijezda. Za njih su, navodno, bili zainteresirani investitori iz SAD-a, s Bliskog istoka te iz Kine.

Jačanje bilance

Todorić je tada, prema pisanju medija, razmišljao o prodaji manjinskog udjela samo jednom investitoru. No, IPO se nije dogodio jer Agrokor nije imao dovoljno dobar rezultat da bi bio isplativ. Da se dogodio, danas vjerojatno ne bi bio u problemima.

Željko Perić, vlasnik konzultantske tvrtke Caper, smatra, stoga, da je ovaj put nužno da Agrokor prepusti equity investitorima jer će biti neophodan svježi kapital da se ojača bilanca i pokazatelji zaduženosti.

- Cijena toga će biti da sadašnji većinski vlasnik postane manjinski, ali u interesu tvrtke, partnera i zaposlenika, kao i zbog mogućeg domino efekta na gospodarstvo. Vjerujem da će ljudi u Agrokoru pristati na realne opcije - uvjeren je Perić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:01