Čekaju uplatu 'Crnog čelika'

Sutra dan D za slavonskobrodskog diva: Hoće li Đuro Đaković postati uspješna priča industrije

Zagreb, 290617. Tomislav Mazal predsjednik Uprave Djuro Djakovic Grupe. Foto: Bruno Konjevic/CROPIX
Uprava Đuro Đaković grupe iznenadila je u petak ulagače objavom na Zagrebačkoj burzi da produljuje za dva dana, do 24. listopada, rok za upis i uplatu 12,5 milijuna novih redovnih dionica. Nakon priopćenja investitori su žestoko reagirali i srušili cijenu dionice Đure Đakovića za 17,52 posto na 33,48 kuna.
Posebno se ističe veliki promet iznad dva milijuna kuna. Iz toga proizlazi da su vjerojatno u transakcijama dionica sudjelovali i veliki “igrači” na tržištu.
Ovo nije prvi put da je Đuro Đaković odgodio dokapitalizaciju. Daleko od toga. Prvi pokušaj dokapitalizacije grupe obustavljen je u svibnju jer nisu uspjeli skupiti oko 100 milijuna kuna. Uprava je zatim donijela odluku o nastavku dokapitalizacije, ali je smanjila definiciju uspjeha na polovicu iznosa. I ta se dokapitalizacija odgađala više puta. Uprava Đure Đakovića održala je u srpnju prezentaciju kako bi privukla potencijalne investitore i dobila potreban novac.


Tri produžetka

Nakon tri “produžetka” Đuro Đaković je u kolovozu u dokapitalizaciji jedva prikupio najmanji traženi iznos od 51,1 milijun kuna. Međutim, to nije bilo dovoljno da kompanija procvjeta. Zato je Uprava društva isti mjesec donijela odluku da krene u novu dokapitalizaciju, koja bi ovoga puta bila teška 100,87 milijuna kuna.
Kad je bilo upitno hoće li to uspjeti, došlo je do neočekivanog obrata. U prijelomnom trenutku stiglo je i novo iznenađenje. Nepoznata zagrebačka tvrtka Crni čelik ponudila je čak 250 milijuna kuna te preuzimanje većinskog vlasničkog paketa u tvrtki. Iza do tada javnosti nepoznate zagrebačke kompanije stoje inozemni investitori iz Kanade i Kuvajta među kojima se ističe jedan od najbogatijih kuvajtskih poslovnih ljudi Hamad M. Al-Wazzan. On je, kako se pokazalo, već sedam godina partner Đuri Đakoviću u poslovanju na kuvajtskom tržištu. Glavna skupština kompanije je zatim 22. rujna odlučila da se ide u novu rundu dokapitalizacije. Tražili su barem 250 milijuna kuna, koliko je nudio Crni čelik. Time bi se temeljni kapital povećao s 203,06 na 453,06 milijuna kuna. Nakon te odluke dionicama kompanije investitori su na burzi protrgovali s istim prometom kao i prošli tjedan u petak, ali je cijena dionice imala pozitivan predznak.


Preplašili se

Iako se na prvi pogled čini da su se ulagači u petak preplašili i smatraju da od značajne novčane injekcije neće biti ništa, riječ je samo o nagloj reakciji na neočekivani događaj, ustvrdio je jedan izvor koji je želio ostati anoniman. U Slavonskom Brodu pak pojašnjavaju, kako se neslužbeno može čuti, da sve ide prema planu i da će se dokapitalizacija uspješno provesti.
No, sutra neće biti samo “dan D” za ulagače ili radnike u Đuri Đakoviću nego i za predsjednika Uprave Tomislava Mazala. Naime, njemu će mandat isteći samo tjedan dana kasnije, dakle 31. listopada. Zbog toga šef kompanije nema puno vremena da zaključi unosan posao. Za vrijeme Mazalova mandata industrijski div smanjio je gubitke i preokrenuo trend. Dapače, prva polovica ove godine bila je jedna od najuspješnijih u novijoj povijesti Đure Đakovića. Zarada prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) povećana je za 9,9 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani, na 17,8 milijuna.
Sudeći po poslovnim rezultatima u proteklih nekoliko tromjesečja, Đuro Đaković može postati uspješna priča hrvatske industrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:10