Slovenski mediji

TKO ĆE OD RUSA KUPITI 18,5% DIONICA MERCATORA? Tu nema nikakve ekonomske logike, kažu analitičari, ali slovenska bi vlada navodno da to učini Petrol

Arhivska fotografija
 Jakov Prkić / CROPIX

Tko bi mogao biti kupac paketa od 18,5 posto dionica Mercatora koje će Sberbank ponuditi na aukciji, nakon što ih zaplijeni od nizozemske tvrtke Ivice Todorića?

Slovenski Dnevnik citira Aleša Lokara, direktora za investicije u Fondu KD, koji kaže kako nema nikakve ekonomske logike u tome da netko sad preuzme te dionice jer će kompaniju kontrolirati netko drugi. Mogle bi, kaže, te dionice biti zanimljive nekom financijskom fondu, budu li jeftine, ali napominje kako nitko ne vjeruje niti Agrokorovim niti Mercatorovim bilancama.

Poznavatelji prilika, piše dalje Dnevnik, ocjenjuju da bi Mercatorove dionice mogla kupiti neka trvrtka povezana sa slovenskom državom, a u tom se scenariju kao najizgledniji kandidat spominje naftna kompanija Petrol, o čemu su navodno razgovarali u državnome vrhu. No, u toj su kompaniji na novinarski upit odgovorili kako u svojoj strategiji ne predviđaju takvu vrstu povezivanja.

Dražba je zakazana za 7. srpnja, a Sberbank je kao početnu cijenu odredio 40,53 milijuna eura, što je malo više od trenutne cijene na Ljubljanskoj burzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:14