PRIMIO GA I PLENKOVIĆ

UKRAJINSKI MILIJARDER DOGOVARA SURADNJU S BRODOTROGIROM Jedan od najbogatijih Ukrajinaca širi svoje poslovno carstvo i na Hrvatsku

Slijeva nadesno: Mateo Tramontana (Brodotrogir), Vadim Novinski, Andrej Plenković i Ivica Pirić
 Vlada RH

Jedan od najbogatijih Ukrajinaca i vlasnik najvećih brodogradilišta u Ukrajini, Vadim Novinski, boravio je u Hrvatskoj, gdje je dogovarao buduću suradnju brodogradilišta dviju zemalja.

Novinskog je primio i premijer Andrej Plenković, a dogovoreno je da u veljači dođe u Split kako bi dogovorio konkretnu suradnju s Brodotrogirom. Na razgovoru u Banskim dvorima Plenković je naglasio želju Hrvatske da brodogradilišta surađuju kako bi bila konkurentna na svjetskom tržištu. Kada se zna da je Novinski s partnerom Andrejem Klyamkom vlasnik najvećeg broja metalurških tvrtki u Ukrajini u sklopu Smart Holding grupe, poslovi s hrvatskim brodogradilištima postaju još zanimljiviji.

Novinski i Klyamko bili su zainteresirani i za kupnju Željezare Sisak, a zanimanje pokazuju i danas.

Plenković je ponovio želju hrvatske strane za suradnju s ukrajinskim poduzetnicima, dok je Novinski, koji je prvi put posjetio Hrvatsku, bio zadovoljan mogućnošću da ovdje investira. Sastanak u Banskim dvorima organizirao je Ivica Pirić, poslovni čovjek i predsjednik Ukrajinske komore u Hrvatskoj, koji dugo posluje u Ukrajini i tvrdi da uz brodogradnju postoji mogućnost suradnje i u građevinarstvu. “Ukrajinci su vrlo zainteresirani za poslove u cestogradnji i izgradnji mostova, a hrvatske firme u tome imaju veliku iskustvo”, kaže Pirić, koji ističe da se nakon Foruma u Kijevu radi na povezivanju biznismena Hrvatske i Ukrajine. Novinski živi u Kijevu, ali ima prijavljeno boravište i u Rusiji.

Prema Forbesu, njegova imovina procijenjena je na gotovo dvije milijarde dolara, a javnost ga zna i kao oligarha koji se obogatio tijekom privatizacije u Ukrajini. Rođen je u Rusiji, a prije pet godina dobio je i ukrajinsko državljanstvo. Dvaput je biran u ukrajinski parlament, ima udjele u naftnim i plinskim tvrtkama, a iz godine u godinu širi svoje poslovno carstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:53