Gianni Rossanda

'ULJANIK NIJE KORISTIO MJENICE KAO AGROKOR' Šef Uprave pulskog škvera nakon optužbi zastupnice Mosta objašnjava kako su trošili državni novac

Gianni Rossanda
 Tea Cimas / HANZA MEDIA

Predsjednik Uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda u ponedjeljak je izjavio da Uljanik grupa nikad nije koristila mjenice na način kako ih je koristio Agrokor, da je državni novac uplaćen Brodogradilištu 3. maj potrošen namjenski te da smanjivanje broja radnika u grupi neće biti na osnovu otpuštanja.

"U Uljanik Grupi mjenice nismo nikad koristili na način na koji ih je koristio Agrokor, kako nam se pokušava imputirati, već smo u poslu s dobavljačima koristili faktoring za naplatu jednog dijela naših obaveza prijevremeno ili za naplatu potraživanja kad smo kasnili zbog problema u financiranju", izjavio je Rossanda, komentirajući tvrdnje i napise u medijima o poslovanju Uljanika po modelu Agrokora.

U izjavi za medije Rossanda je komentirao i sumnje saborske zastupnice Mosta Ines Strenja-Linić o korištenju državnog novca uplaćenog 3. maju za pozajmice poduzećima unutar Uljanik grupe.

Kazao da je dio prihoda 3. maja "izvan programa restrukturiranja" korišten za pozajmice unutar sustava jer je, kako je rekao "3. maj integriran unutar sustava i problemi u sustavu bi značili i probleme u samom 3. maju".

"Novac koji je iz države došao u 3. maj potrošen je bilančno po lipama u ono za što je bio namijenjen, odnosno tamo gdje je i trebao biti potrošen", naveo je Rossanda.

Dodao je kako su u Uljaniku i sami bili na rubu restrukturiranja u vrijeme ulaska Hrvatske u EU, no tada su, kako je rekao, "kontaktirani od strane države ne bi li se uključili u priču s 3. majem, za kojeg, unatoč tome što je bio saniran i s dobrom bilancom, nije bilo interesa među potencijalnim kupcima".

Saborska zastupnica Ines Strenja-Linić (Most) prošle srijede je tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru postavila pitanje o poslovnim teškoćama u kojima su se našla dva brodogradilišta.

Strenja-Linić konstatirala je da je poslovanje Uljanik Grupe, kojoj je Vlada dala jamstva za kredite u vrijednosti 900 milijuna dolara, trenutno u problemima. Ta su jamstva dana kako bi Uljanik Grupa, koja je preuzela 3. maj, odradila knjigu narudžbi, u kojoj se nalazi više od 20 brodova, vrijednih iznad milijardu dolara i predviđenih za isporuku do kraja iduće godine.

"Iako postoji niz objektivnih razloga zašto je došlo do poteškoća ovog ambicioznog plana, postoji opravdana sumnja da je i poslovanje Uljanik Grupe temeljeno na sličnim obrascima kao u slučaju Agrokor. Na to upućuje neobična situacija, da je već na kraju prvog polugodišta ove godine dug 3. maja prema dobavljačima i kooperantima veći od 150 milijuna kuna", istaknula je Strenja-Linić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić odgovorila je na taj upit u Saboru da je brodogradilište Uljanik upozoreno da smanji dugove prema dobavljačima, dok je za brodogradilište 3. maj zatraženo provođenje proračunskog nadzora.

U razgovoru za Novi list od ponedjeljka, pak, Rossanda je među ostalim izjavio da će u sklopu programa restrukturiranja, koji se radio duže vrijeme a sada je dovršen, definitivno smanjiti kapacitete i koncentrirati se isključivo na visokosofisticirane brodove koji će im dati opstojnost na tržištu, uz diverzifikaciju djelatnosti. Kako je istaknuo, reduciranje kapaciteta će im dati daha da zadrže stručnu radnu snagu, napomenuvši da je situacija takva da među 6.500 ljudi, u što su ubrojeni i kooperanti, nisu svi na potrebnoj razini stručnosti.

U izjavi za medije, pak, Rossanda je poručio da "smanjenje broja radnika u Grupi definitivno neće biti na osnovu otpuštanja, već, kao i dosad, sustavnog upravljanja dobnim odlascima, prekvalifikacijama, promjenom modela organizacije te, naravno, smanjenjem kooperacije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:11