NOVO VODSTVO

VELIKA POBJEDA GORANA MARIĆA: NJEGOV FAVORIT POSTAVLJEN ZA NOVOG ŠEFA PODRAVKE Marin Pucar nasljeđuje SDP-ovca Zvonimira Mršića

 Hanza Media

Marin Pucar novi je predsjednik Uprave Podravke, odlučio je večeras Nadzorni odbor kompanije nakon maratonske sjednice koja se protegnula na dva dana i trajala je više od deset sati.

Velika je to pobjeda ministra državne imovine Gorana Marića čiji je Pucar bio glavni favorit, premda on tvrdi suprotno. Marin Pucar do 2012. bio je član Uprave Podravke, a nakon Mršićeva dolaska odlazi za predsjednika Uprave Zvečeva. Tamo ostaje lani do rujna kada podnosi ostavku jer, kako je rekao, želi završiti doktorat.

Prema prvim informacijama, u Upravu još ulazi Ljiljana Šapina, HDZ-ova članica i pomoćnica direktora logistike, član Uprave AZ fonda Davor Doko i šef Belupa Hrvoje Kolarić. Kako doznajemo, mijenjat će se statut Podravke, a Uprava će se proširiti na pet članova. Mirovinci će tako dobiti još jednoga člana, najkasnije za tri mjeseca, pa će imati prevagu u Upravi. I šef Belupa Kolarić navodno ostaje samo privremeno, do ljeta, a umjesto njega ući će predstavnik mirovinaca koji će preuzeti i Upravu Belupa.

Nadzorni odbor Podravke raspravljao je večeras o kandidatima za novu Upravu kompanije, a na sastanku su se predstavili pretendenti za najviše menadžerske funkcije, njih desetak.

Sjednica je, kao i večer ranije, održana na tajnoj lokaciji u Zagrebu, a doznali smo kako su članovi NO-a o mjestu održavanja obavještavani SMS-om samo 20-ak minuta prije početka. Zbog čega tolika konspirativnost - nikome nije poznato.

U srijedu su na maratonskoj sjednici NO-a u uvodnom dijelu sjednice čak bili potvrđeni novi šef Uprave Marin Pucar i član za financije Davor Doko iz AZ mirovinskog fonda. No, onda je zapelo na izboru preostala dva člana jer je država inzistirala na HDZ-ovoj članici iz Podravke Ljiljani Šapina, i to unatoč načelnom dogovoru da mirovinci daju tri člana, a Vlada samo šefa Uprave.

Nakon što je Pucar u srijedu privremeno bio potvrđen za novog direktora Podravke, dosadašnja Mršićeva članica Olivija Jakupec, koju su mirovinci zbog kontinuiteta htjeli ostaviti u novoj Upravi, povukla je svoju kandidaturu. Isto je navodno učinio i konzultant Damir Sertić, koji je također bio u igri. Sertić je, inače, savjetnik Podravkine Uprave te je blizak mirovinskim fondovima.

Na sjednici u srijedu zaiskrilo je između državnih predstavnika u Nadzornom odboru Luke Burilovića i Marka Kolakovića. Nakon što je Burilović prisutne obavijestio kako država želi upravo Pucara za novog predsjednika Uprave, replicirao mu je Kolaković rekavši kako on ne zna čiji je Pucar kandidat te da Vlada ima druge favorite, misleći pritom na sebe i Gordana Kolaka.

Mučna atmosfera nastavila se prepucavanjima između dijela mirovinaca i pojedinih predstavnika države. Mirovinci su im, naime, zamjerali inzistiranje na na drugoj članici Uprave Ljiljani Šapina, i to mimo prvotnog dogovora da se u to ne ide. Nakon što su se predstavnici mirovinskih fondova u NO-u - Dubravko Štimac, Dinko Novoselec, Damir Grbavac, Petar Vlaić i Petar Miladin - složili s time da Pucar bude novi čelnik Podravke, zatražili su zauzvrat kontrolu nad preostalim dijelom uprave i cijelom prvom razinom menadžmenta.

No, potom je zapelo na kandidatkinji Ljiljani Šapina, pomoćnici direktora logistike u Podravki, pa se šestosatno natezanje prebacilo na drugi dan.

Sjednica Nadzornog odbora danas je trebala biti nastavljena oko 12.30 sati, ali odgođena je za 15 sati. Naši visoki izvori iz HDZ-a otkrili su nam kako je odgodu tražio upravo premijer Andrej Plenković kako bi izgladio nesporazume u Vladi i stranci oko izbora nove uprave. On je to tijekom dana opovrgnuo.

Da je prijepodne bilo 'veselo' u HDZ-u i Vladi, potvrdio nam je i izvor iz NO-a Podravke koji je upozorio kako se premijer osobno uključio u cijeli proces kako bi 'ispeglao' medijsku štetu koja je već počinjena. Koliko je uspio u tome, tek će se vidjeti.

U međuvremenu, u Koprivnici ključa. Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić (SDP) otvoreno proziva ministra državne imovine Gorana Marića i premijera Andreja Plenkovića za novo uvlačenje Podravke u političke ralje, tražeći do HDZ-a da "makne šape s Podravke jer je pokazao za što je sposoban". Jakšić smatra nedopustivim i ponižavajućim za Koprivnicu i Podravku da ministar predsjeda skupštinom dioničara tvrtke te da se uprava imenuje na tajnoj lokaciji izvan Koprivnice. To se nikad u povijesti nije dogodilo, zaključuje.

Upravi Podravke predvođenoj SDP-ovim kadrom Zvonimirom Mršićem točno u ponoć istječe petogodišnji mandat. Do zaključenja lista jedino je bilo sigurno da on definitvno odlazi i da se, po svemu sudeći, vraća u politiku. Mnogi utjecajni ljudi u SDP-u priželjkuju da upravo Mršić odmah postane njihov kandidat za premijera te prizivaju da Davor Bernardić odmah oformi Vladu u sjeni na čelu sa smijenjenim predsjednikom Uprave Podravke.

- On je uspješan menadžer, najuspješniji direktor Podravke u samostalnoj Hrvatskoj i čista žrtva HDZ-ovog bezumlja. On je naš idealan kandidat - smatra član predsjedništva SDP-a.

Pucar: Poznajem svaki dio Podravke

Marin Pucar je nedugo nakon što je objavljeno da postaje novi šef Uprave Podravke dao izjavu za medije.

- Zahvalio bih se Nadzornom odboru na povjerenju jer je ovo velika čast biti na čelu ovakve kompanije. Uvjeren sam da će naša strategija koja će biti usvojena za dva mjeseca biti ta koja će Podravku učiniti još uspješnijom tvrtkom. Dozvolite da budem emotivan i kažem da se s veseljem vraćam u Podravku. Poznam je i vertikalno i horizontalno... Svaki dio... I nadam se da ćemo i naš najpoznatiji brend Vegetu uzdignuti do globalne razine.

Cijelu karijeru sam u prehrambrenoj industriji i s velikim veseljem se vraćam u Podravku - rekao je Pucar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:36