AUTODIJELOVI

VELIKI POSAO HRVATSKE FIRME S GLOBALNIM IGRAČIMA U Zadru uskoro kreće proizvodnja elemenata za vozila nove generacije koje rade Mercedes, Audi i BMW

 
 CROPIX

Zadarsko područje uskoro će dobiti novu tvornicu dijelova koji će se ugrađivati u vozila nove generacije. Partneri u projektu Željku Uzelcu, vlasniku projektne tvrtke Kotar superior consulting, su dobavljači i proizvođači autodijelova.

Riječ je o njemačkoj podružnici belgijske globalne kompanije Wabco, i talijanskoj podružnici francuske kompanije Valeo. Oba partnera, su, dakle, globalne kompanije koje podržavaju autoindustriju, odnosno veliki dobavljači proizvođača automobila kao što su Mercedes, Audi, BMW… Te kompanije imaju stotine tvornica u svijetu, istraživačke razvojne centre u kojima su stalno novi projekti i rade se novi proizvodi po zahtjevu krajnjeg kupca.

Željko Uzelac je inače u poslovnim krugovima poznat kao osnivač, suvlasnik i dugogodišnji direktor LTH Metalni lijev iz Benkovca, koji je početkom milenija napravio veliki iskorak i postao vrlo stabilna i uspješna proizvodno-izvozna tvrtka.

Ozbiljnost

Uzelac otkriva kako je od odlaska u mirovinu s mjesta direktora LTH Metalni lijev iz Benkovca, pogona u kojem su se proizvode lijevani elementi za autoindustriju, u kontaktu s partnerima. Naglašava kako su to ozbiljni partneri, a sama činjenica da imaju toliko tvornica širom svijeta dovoljno govori o njihovoj ozbiljnosti.

Prema Uzelčevim riječima, radi se o novoj i greenfield investiciji vrijednoj ukupno 12 milijuna eura.

- Partneri posluju s puno tvrtki i rade za njih razvojne programe. Sama zgrada stoji oko tri milijuna eura. U njoj planiramo ugraditi osam strojeva vrijednih oko sedam milijuna, a radilo bi otprilike 20 radnika. Osigurao sam dvije lokacije gdje bi se gradio pogon. Jedna je u Murvici u industrijskoj zoni, a druga je u Benkovcu. Već na jesen bi se trebalo odlučiti gdje će se graditi pogon, a nakon toga kreće operativna realizacija investicije. Sve bi trebalo ići vrlo brzo tako da pokusnu proizvodnju očekujem u jesen 2018., a ozbiljna proizvodnja bi trebala biti uhodana do početka 2019. - ističe Željko Uzelac.

3D tehnologija

Proizvodni pogon imat će površinu 3000 četvornih metara te najnovije i najmodernije strojeve, kaže Uzelac.

- Radi se i strojevima koji proizvode dijelove 3D tehnologijom. Dijelovi proizvedeni 3D tehnologijom su nekada bili mašta, a sada su postali svakodnevica. U novom pogonu bi proizvodili i kalupe koje bi naši partneri koristili u drugim svojim pogonima. Proizvodit će se dijelovi za elektromotore za vozila na električni pogon - pojašnjava Uzelac.

Sigurna zarada

Uzelac kaže da istraživačko-razvojni centri kakve imaju veliki proizvođači automobila već sada imaju riješen problem proizvodnje vozila i na električni pogon, na pogon na vodik, hibridni pogon…

- Organizacije subjekata u metalskoj struci su moja specijalnost i u tome imam veliko iskustvo. Morate racionalno raditi islušati inozemnog poslovnog partnera i tada ćete sigurno i zaraditi - pojašnjava Uzelac.

Ono što ga zabrinjava jest nedostatak kvalitetnih radnika u metalskoj struci. Međutim, uvjeren je da će on bez problema naći dovoljan broj radnika. - U Zadru je još uvijek dobra srednja škola iz koje izlaze odlični kadrovi metalske struke - zaključuje Uzelac.

Želimo privući i filmske projekte

Željko Uzelac je član upravnog vijeća ustanove INOVAcija, koju je osnovala Zadarska županija. Zadužen je za metalsku struku.

“Projekti koje smo započeli su u dobrom dijelu prošli razne natječaje za povlačenje sredstava iz EU fondova. Odobrena su nam sredstva za izgradnju i opremanje Centra novih tehnologija koji će biti smješten u poslovnoj zoni Poličnik. Centar novih tehnologija je u stvari centar kompetencija i specijalni poslovni inkubator za metaloprerađivačku industriju, gdje će se educirati radnici iz metalske struke. U projekt su uključena tvrtke HsTec, LTH Metalni lijev iz Benkovca, znanstvene i potporne institucije.

Radi se o razvoju novih tehnologija i inovacija te edukaciji i primjenjivom školovanju novih kadrova usmjerenih istraživanju i razvoju”, pojašnjava Željko Uzelac. U Centru novih tehnologija smjestit će se kreativne industrije, Plavo-zeleni centar...

U sklopu ustanove INOVAcija djeluje Filmski ured Zadar, kojem je cilj privlačenje filmskih projekata na područje Zadarske županije.

Kvačila Valea ugrađena su u svaki drugi europski automobil

Jedan od najvećih nezavisnih proizvođača rezervnih dijelova i opreme za motorna vozila Valeo je najveći svjetski proizvođač kvačila i brisača za prvu ugradnju. Procjenjuje sa da su Valeo kvačila ugrađena u svaki drugi europski i svaki treći svjetski automobil. Sjedište tvrtke Valeo nalazi se u Parizu. Valeo zapošljava gotovo 60.000 radnika, ima više od 110 proizvodni pogona u 27 zemalja. Ima 21 istraživački, 40 razvojnih centara te 10 distribucijskih platformi. Belgijska globalna kompanija Wabco koja posluje više od 140 godina, vodeći je svjetski proizvođač dijelova i vodeći opskrbljivač sustava sigurnosti i kontrole za komercijalna vozila odnosno kamione i autobuse. Ima gotovo 75.000 radnika, a pogone u preko 30 zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:31