IMALI SU POTENCIJAL, ALI...

VIADUKT Prvi zadatak stečajnog upravitelja trebao bi biti da sazna gdje je skupa oprema kompanije

 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Do kraja tjedna Trgovački sud u Zagrebu trebao bi formalno otvoriti stečajni postupak nad Viaduktom, što se već dulje vrijeme očekuje, a tada bi se trebalo saznati i tko će sjesti u stolac stečajnog upravitelja, odnosno hoće li to biti predstečajni povjerenik Zdravko Tešić, sukus je ročišta koje se održalo jučer.

Naime, za utorak je bilo zakazano ročište na Trgovačkom sudu radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka. Istodobno sa zakazivanjem ročišta sud je donio rješenje o spajanju prijedloga za predstečajnu nagodbu s Holcimovim prijedlogom za stečaj, o kojima je trebalo donijeti jedinstvenu odluku.

Kako doznajemo, na ročištu je bio prisutan zakonski zastupnik Viadukta direktor Damir Kezele, koji se nije protivio prijedlogu za otvaranje stečaja te je priznao da u slučaju Viadukta kao dužnika postoji stečajni razlog nesposobnosti za plaćanje. Uzgred, prije dva mjeseca blokada računa je iznosila oko 150 milijuna kuna zbog neplaćenih računa, a u međuvremenu se taj iznos zacijelo povećao. Odlučeno je, stoga, da sud mora u zakonskom roku od tri dana donijeti rješenje o stečaju i izboru stečajnog upravitelja. Holcim je još u svibnju podnio prijedlog za pokretanje stečaja nad Viaduktom zbog 312.909,25 kuna potraživanja.

- Rukovodstvu Holcima je jedan od važnih zadataka naplata potraživanja za prodane proizvode. To je jedini način da na vrijeme isplaćujemo plaće, što nam je prioritet. Holcim svim svojim dobavljačima plaća obaveze za primljenu robu i usluge. Vezano za potraživanje od Viadukta, proaktivno i daleko prije prijedloga stečaja poduzimali smo mjere kako bi naplatili naše isporučene proizvode koje, nažalost, nisu ozbiljno razmatrane niti su rezultirale plaćanjem – kaže predsjednica Uprave Virna Višković-Agušaj.

- To je velika šteta za hrvatski sektor građevine jer je to tvrtka koja je imala određene reference i potencijal za daljnje širenje na vanjska tržišta. Na tom primjeru treba napraviti detaljnu analizu građevinarstva da se vidi koji su razlozi stanja sektora i što treba napraviti da se to popravi. Danas nema ozbiljne kompanije u niskogradnji, u visokogradnji ih je ostalo tek nekoliko, što je premalo za hrvatsko tržište, a kamoli za širenje izvan njega - komentira Dragutin Kamenski, vlasnik građevinske tvrtke Kamgrad.

On smatra da bi sada hitno trebalo krenuti dalje, kako se ne bi izgubile reference koje Viadukt ima. No, ima i kvalitetne kadrove i opremu, pogotovo za podvodne radove, pa se među građevincima može čuti da kadrove žele preuzeti manje tvrtke i samo čekaju završetak cijelog procesa, a veliki igrači pokušali bi kupiti opremu.

- Prvi je zadatak stečajnog upravitelja saznati gdje se ta oprema nalazi jer je već počelo razvlačenje. Bit će zanimljivo vidjeti tko će se okoristiti s njihovom opremom - kaže jedan građevinar sa 25-godišnjim iskustvom u branši, koji je radio s Viaduktom.

Dodaje da mu je žao što odlazi zadnja dobra tvrtka za niskogradnju i što postoji lex Agrokor, a ne lex Viadukt: - Odlazi veliki igrač koji je nama manjima krčio put - konstatira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:45