ŽESTOKA KONKURENCIJA

VIDEO: MARKO PIPUNIĆ PROGLAŠEN EY PODUZETNIKOM GODINE Direktor osječkog Žita osvojio laskavu titulu na svečanosti u Laubi, ide na svjetski izbor

Marko Pipunić
 Marko Todorov / CROPIX

Marko Pipunić, direktor osječke tvrtke Žito, proglašen je hrvatskim poduzetnikom godine na svečanoj dodjeli nagrada u zagrebačkoj Laubi. Za titulu trećeg po redu EY Poduzetnika godine borilo se 32 kandidatkinja i kandidata iz 28 tvrtki.

Pipunić će predstavljati Hrvatsku na svjetskom izboru za poduzetnika godine koji će se održati u lipnju u Monte Carlu.

Pipunićeva Žito Grupa posluje 25 godina, trenutno zapošljava oko 1.500 djelatnika, a prošle je godine pokrenula projekt proizvodnje pršuta od slavonskih svinja, kao i trajnih salama i trajnih mesnih proizvoda, u što je ukupno uloženo oko 550 milijuna kuna.

"Ovo nije moja pobjeda, već projekta koji se dogodio u proteklih godinu dana. Bio sam na čelu tima velikog broja mladih ljudi koji su imali hrabrosti krenuti za mojim lucidnim idejama proizvodnje pršuta u Slavoniji i ovo je pobjeda svih nas. Ovime smo pokazali da smo u stanju napraviti bolji život u jednom gradu, jednoj regiji, a usudio bi se reći i u Hrvatskoj", poručio je Pipunić prilikom pobjedničkog govora.

U uži krug stigli su finalisti Petar Jelinčić iz tvrtke Sintaksa, Martina Ravlić Janković iz tvrtke Slavonija DI, Dragutin Kamenski iz Kamgrada, Tomislav Rukavina te Josip Barušić iz Klimaopreme, Stjepan Talan, direktor Solvisa te Ksenija Vrbanić iz Xenia designa.

U podkategoriji za međunarodno postignuće nagradu je dobio Stjepan Talan iz Solvisa.

Član žirija, Emil Tedeschi, izjavio je kako su prilikom izbora radili dubinsko snimanje svakog kandidata, njegove tvrtke kao i industrije kojom se bavi te da su svih sedam finalista ustvari pobjednici.

Na pitanje što je potrebno da primjeri poput njegovog ne budu samo iznimka, hrvatski poduzetnik Nenad Bakić rekao je da kao prvo bitna autentičnost, a druga stvar je dobra volja i pozitiva koja je ključ uspjeha.

- U Hrvatskoj smo često nažalost žrtve loše volje dok su poduzetnici dugo vremena bili krajnje nepravedno tretirani kao talog društva - rekao je Bakić.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade Đuro Horvat komentirao je odlazak na finale EY Svjetskog poduzetnika godine te je istaknuo da su odlaskom u Monaco upoznali mnogo poslovnih partnera, a naposljetku su lani povećali ukupni izvoz i prihod za 45 posto i time potvrdili zašto su zavrijedili tu nagradu.

O dobitniku nagrade odlučivao je neovisan sedmeročlani žiri na čelu s Emilom Tedeschijem, predsjednikom Uprave Atlantic Grupe. U žiriju su uz njega bili i poduzetnici i investitori Nenad Bakić i Saša Cvetojević, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj Vedrana Jelušić Kašić te prof. dr. sc. Lajoš Žager, dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, kao i dosadašnji osvajači nagrada, Alan Sumina iz tvrtke Nanobit te Đuro Horvat iz tvrtke Tehnix.

EY Poduzetnik godine globalni je program osmišljen s ciljem poticanja poduzetničke klime i izgradnje boljeg poslovnog okruženja, a provodi se već 30 godina u više od 60 zemalja, koje čine 90 posto svjetske ekonomije.

Hanza Media
Žiri EY Poduzetniak godine i Berislav Horvat, Country Managing Partner tvrtke EY Hrvatska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:22