SUKOB OKO PODRAVKE

Vlada sprema smjenu, Mršić: Imamo plan za novih 5 godina

Šef uprave Zvonimir Mršić kaže kako će politika na toj tvrtki pokazati u kojem smjeru ide društvo
 Željko Hajdinjak/CROPIX

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), koji zastupa 20-postotni državni udjel u Podravki, uputio je jučer dopunu dnevnog reda dioničarske skupštine, prema kojem proizlazi da država želi kontrolirati najmanje četiri od devet članova NO-a.

Izvor blizak mirovinskim fondovima, koji kontroliraju više od 50 posto dionica, upozorava danas kako fondovi taj prijedlog neće podržati jer je “suludo da država sa samo 25 posto vlasništva ima apsolutnu kontrolu nad kompanijom”. Zato bi na Podravkinoj skupštini 21. veljače očito moglo biti vrlo ‘veselo’.

Dioničarima država predlaže ne samo da se dva upražnjena mjesta u NO-u popune šefom HGK-a Lukom Barilovićem i koprivničkom bankaricom Sandom Fuček Šanjić, nego i da se umjesto SDP-ovih članova Mate Crkvenca i Ive Družića postave Marko Kolaković i Slavko Tešija.

Sveučilišni profesor Kolaković je šef odbora za gospodarstvo HDZ-a, a magistar znanosti Slavko Tešija glavni sektorski savjetnik u Hrvatskoj narodnoj banci, koji je nedavno imenovan i u NO Hrvatske lutrije. Uoči skupštine dioničara u vrhu HDZ-a skovan je plan o čistkama u NO-u te smjeni cijele Uprave Podravke koju vodi SDP-ov kadar Zvonimir Mršić.

Šef Uprave Zvonimir Mršić za Jutarnji kaže kako je Podravka danas kompanija s najvećim potencijalom u Hrvatskoj.

- U proteklih nekoliko godina sa svojim timom pokazao sam da znamo isporučiti rezultat vlasnicima, stvarati nove prilike, kreirati inovativne proizvode, osvajati nova tržišta, a istodobno investirati u nove kapacitete. Poslujemo na 24 tržišta s vlastitim operacijama, a izvozimo u više od 60 zemalja, što Podravku čini najinternacionaliziranijom kompanijom u regiji - tumači.

Kaže kako je Podravka, nakon dugogodišnje letargije, opet postala stvaratelj trendova. Njegov menadžerski cilj je da tvrtku u sljedećem razdoblju učini najvećom multinacionalnom kompanijom sa sjedištem u Hrvatskoj.

- Uprava je pripremila plan rasta i razvoja za sljedećih pet godina, koji predviđa udvostručenje prihoda od prodaje te, među ostalim, digitalnu transformaciju kompanije. Želimo po efikasnosti biti najbolji u klasi. Budući da smo u Hrvatskoj najveći otkupljivač poljoprivrednih proizvoda za industrijsku proizvodnju, namjera nam je biti partner Ministarstvu poljoprivrede u poticanju poljoprivredne proizvodnje za industrijske potrebe, pružiti naša znanja primarnim proizvođačima te izvoziti na brojna međunarodna tržišta - najavljuje.

Želi provesti zacrtanu strategiju i stvoriti veću vrijednost dioničarima “poslujući kao neovisna kompanija, a ne kao dio neke lokalne kompanije”.

- Podravka je danas najbolje što Hrvatska ima i o načinu na koji će se donositi odluke o tvrtki uvelike će ovisiti kojim smjerom će ići društvo. Moj tim pokazao je što može. Posljednjih pet godina najboljih je pet godina od trenutka pretvorbe poduzeća. Spremni smo dokazati da se u Hrvatskoj može uspjeti, ali i globalno uspjeti iz Hrvatske - zaključuje Mršić. (R.M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:31