NAORUŽANJE

ZA PATRIJU CRO IZRAELSKI TOP, ĐURO ĐAKOVIĆ IZGUBIO POSAO OD 100 MIL. KN Ministarstvo obrane kupuje topove kalibra 30 milimetara za hrvatske oklopnjake

Na fotografiji: Zdravko Jakop, ministar obrane Damir Krstičević, Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov
 Dragan Matić / CROPIX

Osam borbenih oklopnih vozila Patria Cro bit će naoružano topom od 30 milimetara izraelske tvrtke Elbit i protuoklopnim raketnim sustavom SPIKE izraelske tvrtke Rafael, odlučilo je Ministarstvo obrane nakon skoro jednogodišnje analize prispjelih ponuda na natječaj, potvrđeno je službeno Jutarnjem listu u Ministarstvu obrane.

U MORH-u napominju je usuglašavanje ugovora u tijeku, a potpisivanje se očekuje krajem ovog mjeseca. Ukupna vrijednost ugovora je 93,6 milijuna kuna. U tu cijenu nisu uključene rakete SPIKE. Tako se MORH odlučio za izraelsku vatrenu stanicu UT 30 MK2, dok je domaća tvrtka “Đuro Đaković”, u većinskom državnom vlasništvu, koja se na natječaj javila s vatrenom stanicom Protector MCT 30 koju je razvijala s norveškom tvrtkom Kongsberg, izgubila ovaj posao.

U ministarstvu nam tvrde kako je “Đuro Đaković” posao izgubio prije svega zbog visoke ponuđene cijene. Naime, ova tvrtka je osam stanica ponudila za 211,4 milijuna kuna. Naši pak sugovornici naglašavaju kako Hrvatskoj vojsci nije dobro ono što je dobro američkoj.

'Đuro Đaković' za SAD

Naime, 2015. godine američko ministarstvo obrane odlučilo je svoja vozila Stryker opremiti norveškom vatrenom stanicom pa sad “Đuro Đaković” radi vatrenu stanicu za američku vojsku, ali ne i za Hrvatsku. Treći ponuditelj bila je izraelska tvrtka Rafael, čija je ponuda iznosila 106,1 milijun kuna. Prema navodima iz MORH-a vatrene stanice bit će isporučivane sukcesivno do kraja 2018. godine. Poštivanje ovih rokova izuzetno je važno jer prema planu Hrvatska bi vojska svih osam Patria naoružanih topom od 30 mm trebala uputiti u međunarodnu NATO-ovu misiju u Litvu početkom sljedeće godine.

Ministarstvo obrane vatrenu stanicu od 30 mm za Patriju pokušavalo je kupiti od 2011. godine, no zbog nedostatka novca to je odgađano. Prvotni je plan bila kupnja 16 komada. U isto to vrijeme počeli su prvi razgovori Kongsberga i “Đakovića” o razvoju stanice. Norveška tvrtka tada je jedina na svijetu razvijala vatrenu stanicu kojom vojnik upravlja iz borbenog vozila i potpuno je zaštićen. Vodstva dviju tvrtki brzo su dogovorila projekt koji je predstavljen tadašnjem ministru obrane Davoru Božinoviću, koji se složio da MORH sudjeluje u razvoju i naruči osam komada od domaće tvrtke, a u lipnju 2012. pomoćnik ministra Viktor Koprivnjak predstavnicima dviju tvrtki potvrđuje da MORH ulazi u projekt. Tvrdilo se kako je to strateški obrambeni interes države koji jamči stabilnost poslovanja tvrtke i očuvanje radnih mjesta, daljnji razvoj i transfer znanja i tehnologije u “Đuru Đakovića” te osigurava tvrtki referencu za izlazak na strana tržišta.

Razvoj projekta

No, ubrzo se sve preokrenulo. U MORH-u inzistiraju na raspisivanju natječaja za nabavu stanice te se govori da ipak neće podržati razvoj projekta. Prema neslužbenim informacijama, tada je krenulo žestoko lobiranje jakog izraelskog lobija koji je htio izgurati konkurenta izraelskom Elbitu, koji je također u međuvremenu počeo razvijati takvu stanicu. Te 2012. na vojnom poligonu Gašinci održana je svjetska premijera Konsbergove stanice koja je postavljena na vozilo Patria, a sva gađanja su odrađena perfektno, što nisu vidjeli ni ministar obrane ni načelnik Glavnog stožera jer nisu došli na poligon, a MORH je posve odustao od ulaska u projekt. Konačno, natječaj za nabavu stanice objavljen je u srpnju prošle godine.

Iako je to uobičajeno prilikom nabave ovakvog naoružanja, MORH nije obavio paralelno testiranje stanica svih ponuditelja. U ministarstvu nam tvrde kako su se odlučili za drugi pristup. Natječajem je određeno da se testiranje provede s proizvodom prvorangiranog ponuditelja pa ako on ne zadovolji, uzima se sljedeći. U MORH-u navode kako su ove godine obavili dva uspješna testiranja u Elbitu. Jedno u tvorničkom pogonu, a drugo na vojnom poligonu. No, ne navodi se na koje je vozilo stanica bila postavljena. Naši sugovornici tvrde kako sigurno nije bila na hrvatskom vozilu Patria. Tako da zapravo nije isprobana na vozilu za koje je kupljena.

Prema tvrdnjama naših sugovornika ovo će biti prvo integriranje Elbitove stanice od 30 mm na oklopno vozilo Patria. Osim toga, pitanje je i uspješnog uvezivanja ove Elbitove stanice s Konsbergovom stanicom od 12,7 mm kojom su hrvatske Patrije već naoružane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:05