Prvi kvartal

Zagrebačka banka u gubitku zbog Agrokora? Troškovi rezervacija za dane kredite kompanijama narasli na skoro 800 milijuna kuna

Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke
 Boris Kovačev / CROPIX

Zagrebačka banka d.d. (ZABA) u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježila je gubitak nakon oporezivanja od 167 milijuna kuna uslijed povećanja vrijednosnih usklađenja plasmana trgovačkim društvima i rezervacija na 800 milijuna kuna.

Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznose 800 milijuna kuna i veći su za 765 milijuna kuna u odnosu na prvo tromjesečje 2016., u najvećoj mjeri zbog povećanja rezervacija po plasmanima trgovačkim društvima, navodi se u poslovnom izvješću, objavljenom u petak. Ne navodi se koliko se od toga odnosi na Agrokor i s njime povezane kompanije.

Domaće banke su prema Agrokoru izravno izložene ukupno 4,8 milijardi kuna, a neizravno i kroz kredite dobavljačima još 4,7 milijardi kuna.

Poslovni prihodi Zagrebačke banke u prvom su kvartalu povećani gotovo 7 posto, na 1,06 milijardi kuna, zbog nižih troškova financiranja, povećanja neto prihoda od provizija i naknada te porasta neto dobiti od trgovanja i ostalih prihoda.

Neto prihod od kamata u tome je razdoblju dosegnuo 681 milijun kuna, što je povećanje od 8 milijuna kuna ili 1,2 posto.

Neto prihod od provizija i naknada iznosio je 248 milijuna kuna, što je povećanje od 27 milijuna kuna ili 12,2 posto. Istodobno, neto dobit od trgovanja i ostali prihodi iznose 129 milijuna kuna te su 33 milijuna kuna ili 34,4 posto veći nego u istom lanjskom razdoblju.

Ukupni troškovi banke u tom su razdoblju povećani za 5,6 posto, na 488 milijuna kuna, tako da je dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezervacija za gubitke bila 570 milijuna kuna ili 8 posto veća nego u prvom tromjesečju lani.

Stopa adekvatnosti kapitala je na razini 26,3 posto te iz Banke ističu da imaju solidan potencijal podržati kreditnu aktivnost i amortizirati eventualne rizike i u idućim razdobljima.

Banka će u idućem razdoblju biti usmjerena na upravljanje rizicima, uvođenje novih proizvoda i usluga temeljenih na digitalnim tehnologijama te daljnjem podizanju efikasnosti, kaže se između ostalog u izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:26