KRAH TVORNICE

Zvečevo duguje Agrokoru više od 73 milijuna kuna zbog zajmova i sirovina

 Neja Markicevic / CROPIX

Zvečevo duguje Agrokoru više od 73 milijuna kuna, a Agrokor Zvečevu gotovo ništa u odnosu na taj iznos, odnosno vrlo malo, neslužbeno doznajemo iz prehrambeno-trgovačkog koncerna. Konkretnije, Konzum, Velpro i Agrokor d.d. potražuju novac od požeške tvornice čokolade, keksa i alkoholnih pića.

Iza tog potraživanja, kako nam je objašnjeno, stoje razni zajmovi, neplaćene sirovine pa i dokapitalizacija od prije nekoliko godina kada je Agrokor postao privremeni vlasnik 20 posto dionica Zvečeva. Tada su pojasnili u koncernu, bez ulaženja u detalje oko potraživanja, da je 'prijenos dionica izvršen u svrhu osiguranja tražbine te će po namirenju iste dionice biti vraćene prijašnjem vlasniku'. Čini se, tako, da je ipak riječ o jednom od rijetkih dobavljača kojemu prijeti financijski krah, a koji nije prouzročila trenutačna situacija kroz koju prolazi Agrokor.

Traže izlaz

Zvečevo je dulje vrijeme u problemima, račun im je blokiran već 40 dana, no dobra je vijest da su se stvari pomakle od prije neki dan i da je 69 radnika kojima je izostala plaća za ožujak, od ukupno njih 282, jučer dobilo plaću. Uplata je stigla od njihova kupca iz inozemstva. Time je i službeno prekinut štrajk koji su organizirale sindikalne podružnice PPDIV-a i Nezavisnog sindikata i danas, kako je rekao za Hinu sindikalni povjerenik Nezavisnog sindikata Josip Plaskur, nastavljaju normalno s radom. Predstavnici radnika i štrajkaški odbor jučer su se sastali i s Upravom tvrtke kako bi doznali u kojem smjeru se razvija situacija vezana uz poslovanje tvrtke i kakve su mogućnosti za stabilizaciju poslovanja. No rečeno im je samo da se traži rješenje za izlaz iz trenutačne situacije.

- Ono što mi možemo reći je da nećemo dozvoliti da ovo ode u krivom smjeru. Postoje zainteresirani investitori, imamo kvalitetne proizvode i naš je interes da se rad ove tvrtke očuva - izjavio je Plaskur.

U međuvremenu su se oglasili i u Zvečevu te ponovili da se nalaze u izrazito teškoj financijskoj situaciji zbog koje je započet proces financijskog i operativnog restrukturiranja te je zatražena pomoć Vlade u pronalaženju rješenja.

Odgoda plaćanja

- Konkretna zamolba bila je usmjerena k tome da se vidi postoji li mogućnost dobivanja novca iz fondova EU, a koji su se spominjali u kontekstu programa Vlade za pomoć regiji Slavonija.

Pored toga, tražili smo od Vlade i lokalne zajednice podršku kod državnih i lokalnih komunalnih tvrtki da nam prolongiraju plaćanje dospjelih obaveza i povuku sredstva prisilne naplate kojima su blokirali poslovne račune Zvečeva, kako bi Zvečevo moglo normalno funkcionirati dok se ne završi proces financijskog restrukturiranja - kažu u toj tvrtki, koju vodi predsjednik Uprave Zdravko Alvir.

Napominju da su pored procesa financijskog restrukturiranja započeli i proces operativnog restrukturiranja, koje podrazumijeva konsolidaciju proizvodnog asortimana, dezinvestiranje dijela proizvodnje u smislu prodaje udjela u tvornici Lasta iz BiH, kao i pronalazak strateškog partnera koji je spreman na kapitalno ulaganje u Zvečevo. Sve s ciljem, naglašavaju u svojoj objavi, zadržavanja proizvodnje i opstojnosti tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:55