ZNANJE JE MOĆ

VRIJEDIŠ KOLIKO JEZIKA ZNAŠ Najpoznatiji svjetski poliglot otkrio 7 pravila učenja jezika. Vjerujte mu, on ih govori dvadesetak

 Colourbox/Screenshot

Matthew Youlden tečno govori devet jezika, a razumije ih oko dvadesetak i svaki puta iznova zapanjuje svoje kolege koji se ne mogu načuditi kad ga slušaju kako ih u svom berlinskom uredu svakodnevno koristi i mijenja iz minute u minutu.

S obzirom da svi žele znati kako mu to polazi za rukom, Matthew je otkrio da uz svoj talent koristi i posebne metode učenja koje mu olakšavaju savladavanje novih jezičnih izazova.

1. Zašto to radite?

Nekome možda zvuči glupo ili nebitno, no za dugoročnu ustrajnost od iznimne je važnosti imati - dobar razlog. Zašto biste učili neki jezik? Koji su vaši razlozi? Što time želite postići? Ta će vas pitanja, odnosno odgovori, držati upornima u naumu da konačno naučite jedan ili više novih jezika.

2. Pronađite partnera

Matthew je većinu od tih devet jezika naučio sa svojim bratom blizancem. Zajedno su uživali u otkrivanju novih riječi i međusobno učili.

- Motivirali smo jedan drugoga i bio nam je izazov naučiti što više riječi u što kraćem vremenu - otkriva Matthew i dodaje kako se partneri uvijek međusobno potiču i natječu - što ima odlične rezultate u znatno bržem vremenu.

3. Razgovarajte sami sa sobom

Nema ništa loše u tome da pričate sami sa sobom, ali ipak pripazite da vas nitko ne čuje.

- Možda zvuči čudno, ali ja stalno pričam sam sa sobom. To je odličan način kako vježbati vokabular i naglasak - tvrdi Matthew i dodaje kako je dobro za samopouzdanje.

4. Imajte na umu relevantnosti

Razgovor s ljudima će ubrzati proces učenja. Ukoliko konverzacija ima svoju svrhu, lakše je upamtiti nove riječi.

- Jezik učite kako biste ga mogli koristiti u stvarnom životu. Pokušajte pisati pjesme ili mailove na željenom jeziku, razgovarajte sa stranicima putem Skypea ili jednostavno ga koristiti kad god za to imate priliku - naglašava Matthew.

5. Zabavite se

Učenje kroz zabavu nije rezervirano samo za najmlađe. Koristite se raznim zabavnim metodama - pjevajte, gledajte slikovnice, crtiće, filmove - što god vas veseli.

- Ukoliko pronađete barem jednu zabavnu metodu za učenje, vidjet ćete koliko brže napredujete u svom učenju - otkrio je poliglot Matthew.

6. Slušajte

Da biste mogli početi učiti novi jezik, prvo ga morate naučitii slušati. Na početku, svaki jezik zvuči neobično, ali što mu se više izložite, to ćete ga prije savladati.

- Svaki jezik ima svoje posebnosti koje ljudima otežavaju njegovo učenje. Jedini način kako da to savladate je da taj jezik što češće slušate - rekao je Matthew.

7. Ne odustajte

Bez obzira koji jezik počeli učiti, važno je imati jednu stvar na umu - a to je učiti svaki dan i pristupiti mu s maskimalnom predanšću.

- Kad odlučim učiti novi jezik, pokušavam razmišljati na njemu, pisati njime, govoriti i pjevati - tvrdi Matthew i dodaje kako je nužno jezik staviti u upotrebu svakodnevno te vježbati, slušati i ispravljati se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:34