ZAGREB SMART CITY

ZAGREBIZG: Uključite se u poboljšanje života u vašem kvartu kroz gamification

Radionica u tijeku - Tim D
 Dragan Matić / CROPIX

ZagrebiZG - budi najbolji kvart! Prijavi i prati rješavanje komunalnih problema

Mobilna aplikacija omogućava:

• za sve građane koji žele ljepši i bolji Zagreb, aplikacija omogućava instantnu prijavu i praćenje rješavanja komunalnih problema u kvartu
• kroz interaktivnu komponentu, građani iz jednog kvarta mogu se natjecati s drugim kvartovima i tako aktivno sudjelovati u poboljšanju životne sredine

Glasajte za aplikaciju koja će vam olakšati život

TIM A: SmartZET

TIM B: ParkME

TIM C: Info365

TIM D: ZagrebiZG


Video je napravljen u produkciji Antonije Mamić i Lutva Mekića, vodećih eksperata za video i digital media produkciju / snimatelj Miran Krčadinac

Zamislite da ste vidjeli opasnu slomljenu klupu u dječjem parku iz koje viri željezo, snimili je i prijavili službenicima - u samo nekoliko poteza na mobitelu. Ubrzo ste u chatu s ljudima iz ZG Holdinga saznali da je pokrenut postupak rješavanja, a poslije ste redovito dobivali informacije na svoj mobitel o svemu što se događa u tom slučaju.

Kako bi bilo proći pokraj te popravljene klupe i znati da ste baš vi pridonijeli tome da se ona popravi?

Mobilna aplikacija “ZagrebiZG” koju je osmislio tim D na design thinking radionici EPH “Zagreb - Smart City” omogućava građanima da se na vrlo jednostavan način uključe u brigu o svom kvartu i gradu. Svaki korisnik bi lako mogao prijaviti problem u gradu, a potom pratiti njegovo rješavanje iz dana u dan. Aplikacija bi prikazivala i statistiku o tome koliko je vremena potrebno za rješenje nekog problema.

Za razliku od drugih aplikacija, u ovoj je apliciran model gamificationa tako da svaka prijava donosi kvartu pozitivne bodove. Svaki korisnik bi mogao vidjeti koji su najaktivniji kvartovi u gradu, sve u cilju poticanja građana da se uključe u život četvrti u kojoj žive i učine je boljom za život.

Nagrade bi bile korisne za zajednicu - primjerice, dječje igralište moglo bi se urediti tri mjeseca prije nego je to bilo predviđeno te godine u Planu malih komunalnih akcija. Takve i slične nagrade mogle bi potaknuti građane da se angažiraju jer bi znali da to itekako ima smisla i da će na kraju njihov kvart profitirati.

Aplikacija bi bila vrlo jednostavna za korištenje, a tim je već testirao prototip. Majka s djetetom koja je sudjelovala u testu uspješno je prijavila problem s uređenjem kvarta. Postupak joj se svidio: prijava u aplikaciju, fotografiranje, tekst objašnjenja i slanje. Nakon toga se može provjeriti status prijave.

TIM D
mobilna aplikacija:
ZagrebiZG
Marija Božićev, direktorica IT Advisory, Ernst&Young
Ana Gajski, voditeljica komunikacija, Oris Kuća arhitekture
Hrvoje Nađ, dizajner, Span
Tomislav Novak, novinar, Jutarnji list
Mirko Sužnjević, istraživač, FER
Ivan Turčin, Business Development Architect, IBM Croatia
Senka Knežević, ZG Holding

POGLEDAJ PREZENTACIJU:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:30