ZAGREB SMART CITY

ParkME: Više nikad nećete upisati pogrešnu zonu ili registraciju dok plaćate parking

Mobilna aplikacija koju je osmislio tim B na design thinking radionici EPH «Zagreb – Smart City» omogućava jednostavnije i brže plaćanje parkinga i rješava vas brige
Radionica u tijeku - Tim B
 Dragan Matić / CROPIX

ParkME - jednostavnije i brže plaćanje parkinga

Mobilna aplikacija omogućava:

• jednostavnije plaćanje parkinga
• više nikad nećete pogriješiti pri unosu podataka zone ili registracije
• štedi vaše vrijeme i novac jer brine o nadoplati parkinga
• interaktivna karta s geolokacijom omogućava lociranje vozila, parkirnih zona, slobodnih garaža, punionica za električna vozila i benzinskih postaja
• mogu je koristiti i strani državljani zbog E-wallet usluge te višejezične prilagodljivosti

Glasajte za aplikaciju koja će vam olakšati život

TIM A: SmartZET

TIM B: ParkME

TIM C: Info365

TIM D: ZagrebiZG


Video je napravljen u produkciji Antonije Mamić i Lutva Mekića, vodećih eksperata za video i digital media produkciju / snimatelj Miran Krčadinac

Jeste li ikada slučajno upisali krivu registraciju automobila pa platili parking dva puta? Ili unijeli krivu parking zonu, a da niste ni primijetili? Ako je vaš odgovor da, postoji velika mogućnost da vam se to više nikada ne dogodi.

Mobilna aplikacija ParkME koju je osmislio tim B na design thinking radionici EPH “Zagreb - Smart City” sama će uz pomoć geolokacije moći locirati parking zonu, a registraciju automobila ćete trebati unijeti samo jednom kada aktivirate aplikaciju. Za razliku od drugih aplikacija, moći će automatski za vas produljivati parking i davati vam niz korisnih informacija, od obližnjih benzinskih stanica do električnih punionica.

ParkME omogućava jednostavnije i brže plaćanje parkinga i rješava vas brige.

Članovi tima lako su utvrdili izazove s kojima se suočavaju vlasnici automobila u gradu: limenih ljubimaca ima 186 tisuća, a službenih parkirnih mjesta u širem centru oko 30 tisuća. Vozači često ne znaju u kojoj se zoni nalaze kada parkiraju, ili u žurbi krivo upišu registraciju. Ili naprosto zaborave poslati novi SMS da produlje kartu. Sve tri greške su skupe jer donose dnevnu parkirališnu kartu.

A to nije kraj. U žurbi nam se može dogoditi čak i da zaboravimo gdje smo točno parkirali pa gubimo vrijeme u potrazi. A ako ste u gužvi, ono što želite je uštedjeti vrijeme i obavljati stvari na što jednostavniji mogući način.

ParkME idealna je aplikacija jer je vrlo jednostavna za korištenje, a nudi benefite koji mogu značajno olakšati vožnju gradom i parkiranje. U sklopu aplikacije nalazi se interaktivna karta koja korisniku pokazuje gdje se nalaze punionice za električne automobile i benzinske stanice u blizini, zatim će moći saznati u kojoj garaži ima slobodnih mjesta te gdje mu je automobil parkiran.

Kod prvog logiranja bit će potrebno upisati registraciju koju će aplikacija zapamtiti i aplicirati prilikom svakog plaćanja parkinga. Ako kupite novi automobil, bez problema ćete unijeti novu registracijsku oznaku.

Uz sve to, aplikacija će ponuditi i opciju automatskog produljenja karte - sve do trenutka kad korisnik odbije produljenje. To predstavlja olakšanje za one koji ne stignu do automata, ili pak one koji zaborave produljiti parking SMS-om pa dobiju dnevnu parkirališnu kartu.

Osim toga, interaktivna karta daje podatke o situaciji u gradu, o tome gdje su gužve ili zastoji, koje je prometnice najbolje izbjeći i koji su alternativni pravci kojima može doći do svojeg cilja.

Ova bi aplikacija bila vrlo korisna i stranim turistima, koji sad imaju problema s plaćanjem parkinga. Za njih bi ovo bila dobrodošla promjena: novac bi, kao i svi drugi korisnici, uplaćivali putem e-walleta, a nakon toga bi kartu kupovali na jednak način kao i svi ostali.


Kod prvog logiranja bit će potrebno upisati registraciju koju će aplikacija zapamtiti i aplicirati prilikom svakog plaćanja parkinga. Ako kupite novi automobil bez problema ćete unijeti novu registracijsku oznaku.

Uz sve to, aplikacija će ponuditi i opciju automatskog produženja karte - sve do trenutka kad korisnik odbije produženje. To predstavlja olakšanje za one koji ne stignu do automata, ili pak one koji zaborave produžiti parking SMS-om pa dobiju dnevnu parkirališnu kartu.

Osim toga, interaktivna karta daje podatke o situaciji u gradu, o tome gdje su gužve ili zastoji, koje je prometnice najbolje izbjeći i koji su alternativni pravci kojima može doći do svojeg cilja.

Ova bi aplikacija bila vrlo korisna i stranim turistima, koji sad imaju problema s plaćanjem parkinga. Za njih bi ovo bila dobrodošla promjena: novac bi, kao i svi drugi korisnici, uplaćivali putem e-walleta, a nakon toga bi kartu kupovali na jednak način kao i svi ostali.

TIM B
Aplikacija:
ParkME
Hrvoje Dominko, dizajner, Degordian
Dijana Bojčeta Markoja, direktorica Udruge mirovinskih fondova
Zvonimir Pelko, vodeći digitalni specijalist, EPH Digital
Mladen Savin, key account manager, Trilix
Vedran Vučetić, solutions development manager, Span
Gordana Čupić, Zagrebparking - ZG Holding

POGLEDAJ PREZENTACIJU:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:31