SLUČAJ KAKAV SPLIT I HRVATSKA NE PAMTE

EKSKLUZIVNO u Nedjeljnom: 'Znamo da je ubojica uzeo nešto s tijela. Taj predmet je ključ'

Pronađena je gotovo odrubljene glave, zakopana u plitkom grobu, zadignute haljine i skinutih gaćica. Dokaza i tragova ima, ali policija nije ništa bliže pronalasku ubojice. Je li moguće da je, zbog preciznosti reza, ubojica mesar? Istražitelji ne žele otkriti, kažu da ih predmet koji je ubojica uzeo vodi u dobrom smjeru. Ali još uvijek ostaje pitanje: ŠTO SE ZAPRAVO DOGODILO SA SELENOM?
Split, 250812.Nakon opsezne potrage koja je trajala tri dana danas je pronadjeno tijelo na brdu Marjan za koje se sumnja da je za nestala Meksikanka Selena Margarit Graciano Macedo ciji je nestanak prijavljen 22.08 kasno navecer.Nedaleko od mjesta na kojem su prije dva dana pronadjene njezine stvari, pripadnici HGSS pronasli su tijelo, koje je bilo zakopano.Na fotografiji: posljednja dostupna fotografija Meksikanske nastale nesto prije nestanka. Ovako je bila obucena prije nestanka.Foto: PU Split
 Duje Klarić / CROPIX

Htio ju je poniziti. To je prvo što istražiteljima prolazi kroz glavu dok stoje nad Seleninim grobom. Njeno tijelo leži u rupi dubokoj pola metra, samo korak i pol od staze pod tankim slojem zemlje i lišća. Selene je u neprirodnom položaju, a čitavim vratom proteže joj se rezna rana, toliko duboka da glavu za tijelo drži samo kralježnica.

Na sebi ima svijetlu haljinu i tamni dvodijelni kupaći kostim, ruke su joj labavo vezane samoljepljivom trakom. Haljina je zadignuta iznad struka, a gaćice skinute i odbačene kraj nje. Leži u vlastitoj krvi i sve upućuje na to da ju je ubojica htio silovati.

Vreli je ljetni dan, točno 12.20, u subotu 25. kolovoza na splitskom Marjanu i potraga za nestalom Meksikankom nakon 61 sat je završena. Nema dvojbe: Selene Margarit Graciano Macedo je mrtva i ubijena je na najbrutalniji način.

Za nesretnom djevojkom od srijede, tri dana ranije, tragalo je 160 policajaca i pripadnika GSS-a sa psima, ali borba je unaprijed izgubljena. Nađena je u blizini vrha Telegrin, s čijih 178 metara nadmorske visine puca pogled na Split koji oduzima dah. Mjesto na koje ju je sklonio ubojica nalazi se nedaleko od spomenika poznatom planinaru, prof. Umbertu Girometti koji se na tom mjestu iznenada mrtav srušio 1939. godine.

Ovo je slučaj kakav Split i Hrvatska ne pamte. Ubojstvo je utjeralo strah u kosti stanovnicima grada pod Marjanom jer nikad nitko nije bio ubijen na takav sadistički način usred bijela dana. I na tako frekventnom mjestu.

Niz dokaza

Čovjek koji je to učinio još uvijek je na slobodi pa je zavladala psihoza: rasprodani su suzavci u specijaliziranim gradskim trgovinama, a Splićanke su čak tražile gdje prije šetnje mogu unajmiti pse čuvare.

Ubojica je iza sebe ostavio čitav niz dokaza koje sada, nakon dva tjedna lova na njega, istražitelji ekskluzivno otkrivaju za Nedjeljni Jutarnji.

Kriminalisti, forenzičari i sugovornici iz vrha Županijskog državnog odvjetništva u Splitu pristali su nam otvoreno i bez sustezanja razjasniti brojne dileme i kontradiktornosti koje su se dosad pojavljivale u medijima. Iscrpno su analizirali sve scenarije koje provjeravaju i demantirali mnoga nagađanja.

Brojne detalje sada objavljujemo prvi put.

Jednom kada su forenzičari završili očevid, svi su dokazi stavljeni na stol, a iako počinitelja još nisu pronašli, već sada mu predviđaju maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina. Policija je dosad, daleko od očiju javnosti, na obavijesni razgovor pozvala 154 potencijalnih svjedoka, odnosno osoba s važnim saznanjima.

Na kriminalističku obradu policajci su priveli 24 sumnjive osobe . To su oni za koje je policija dosad posumnjala da bi mogli biti Selenin krvnik. Istodobno, istragu uskoro planiraju proširiti i izvan Splitsko-dalmatinske županije. Ostvarena je i suradnja s Interpolom i meksičkom policijom čija bi pozadinska istraga iz Mexico Cityja mogla baciti novo svjetlo na slučaj.

Brat i sestra u Splitu

Među 24 osobe koje su kriminalistički obrađene odmah u subotu našao se i Selenin brat Emmanuele, s kojim je na dan smrti i doputovala u Split. Ubrzo je pristupio poligrafu i prošao ga, a kako su i drugi dokazi upućivali na to da je nevin, zasad je uklonjen s popisa sumnjivaca. Na Marjanu nije pronađen ni jedan fizički trag koji bi ga povezivao sa Seleninom smrću.

Brat i sestra u Split su stigli iz Dubrovnika na samom kraju svojeg tromjesečnog putovanja Europom.

Njih dvoje slagali su se odlično, a oboje su bili zaposleni u telekomunikacijskim kompanijama u svojem gradu. Rodom su iz Mexico Cityja, a žive samo s majkom jer ih je otac napustio. Iako je Emmanuele istražiteljima rekao da su oni samo obični ljudi koji potječu iz radničke obitelji, njihove plaće od dvije do tri tisuće eura iznadprosječne su za ekonomske prilike u Meksiku. Putovanje su si mogli priuštiti.

Ionako ne troše puno: odsjedaju u jeftinim hostelima, sve plaćaju karticama, a mobitele gotovo uopće ne koriste.

Stalno su zajedno pa za telefoniranje nema potrebe.

Oboje su samci - Emmanuele već tri godine, a Selene sedam mjeseci. U Dubrovniku i Splitu, vjeruje se, nisu imali poznanike ni prijatelje.

Prve sumnje

Nakon što su se prijavili u hostel Sunseekers u središtu Splita, ubrzo su se sprijateljili s vlasnikom Damirom Križevićem. Ostavljaju stvari i odma odlaze na Marjan jer Selene je ljubiteljica prirode koju obožava fotografirati.

Sa sobom na Marjan nosi dva fotoaparata. Brat ju fotografirao na prvom vidikovcu. Stoji naslonjena na ogradu, vesela je i nasmijana, a u pozadini je panorama Splita okupana suncem. Zadnja je to fotografija na kojoj je Selene živa. Emmanueleu se ne penje do vrha Telegrin, govori joj. Boli ga trbuh, pa se dogovaraju da će je on pričekati kod vidikovca. Ona kreće naprijed. 16.30 je.

Emmanuele prvi put pomišlja da nešto nije u redu nakon što se Selene nije vratila u roku od sat vremena, kako su se dogovorili. Nemaju mobitele pa odlazi u hostel.

Nada se da će je tamo sresti. Križević mu govori da je nije vidio. Navečer oko 22.30 gubi strpljenje i u panici zove policiju.

Selene je u trenutku kad se rastala od brata bila odjevena u laganu ljetnu haljinu ispod koje je nosila dvodijelni kupaći kostim. Na noge je obula japanke, a na glavu stavila maramu i šešir.

To su ujedno i prve stvari koje su psi tragači našli već idući dan.

- Scenarija je nekoliko. Ili je bez japanke i šešira ostala dok je bježala od ubojice ili su one pale s tijela dok ju je tim putem ubojica mrtvu vukao. Upravo računamo koliko snage i kakve fizičke konstitucije počinitelj mora biti da bi je vukao rutom koju smo točno utvrdili.

U petak tragači, koji tada još uvijek smatraju da traže živu osobu, pronalaze i tajanstveni ruksak koji ne pripada ni bratu ni njoj.

Riječ je o crnom ruksaku nepoznate marke koji nije skup, a, iako je očito često nošen, nije izrauban.

Na njega je slučajno nabasao jedan od pasa tragača.

Postalo je jasno kako je to ruksak ubojice. Pronađen je zakopan nedaleko od mjesta gdje je ležala mrtva Meksikanka. U njemu su bili naoštreni nož kojim je ubojica gotovo dekapitirao Selene, samoljepljiva traka kojom joj je vezao ruke, dres nogometnog kluba AC Milan natopljen krvlju i četiri manja sendviča.

Uz ove predmeta, u njemu su, suprotno dosadašnjim saznanjima, istražitelji pronašli dva fotoaparata koja je Selene ponijela na Marjan.

- Na njima je više od tisuću fotografija koje su tijekom putovanja po Europi snimili Selene i njezin brat. Još uvijek pregledavamo svaku od njih i upotpunjujemo mozaik - kažu nam istražitelji.

Svoju avanturu Selene i Emannuele nazivali su putovanjem života. Zato su željeli ovjekovječiti svaki trenutak.

Većinu fotografija uslikali su sami, naizmjence se fotografirajući pokraj brojnih znamenitosti.

U ruksaku su nađena i četiri sendviča u najlonskoj vrećici iz trgovine Kerum. Isprva je izgledalo kako bi to moglo ukazivati da je ubojica stigao izdaleka, ili se spremao na dulji put nakon ubojstva, međutim doznajemo kako je riječ o malenim sendvičima koji su manje bitan trag. Slikovito su nam to istražitelji opisali - muškarac dovoljno snažan da ovako ubije to pojede bez problema u jedno prijepodne.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:37