NEVENKA LONČARIĆ-JELAČIĆ

PROVJERITI FOTOGRAFIJU !! Spolni odgoj u školama je jednoumlje, treba nam drugi model

Roditelji i djeca trebaju imati mogućnost izbora u skladu s vrijednostima koje su im važne

Zadnjih 20 godina intenzivno se bavila razvojem liberalnog koncepta građanskoga odgoja u školama, a sada se našla na 8. mjestu liste Domoljubne koalicije u 1. izbornoj jedinici kao kandidatkinja kršćanskog pokreta Hrast. Viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje, Nevenka Lončarić-Jelačić, time se svrstala među novopečene političke fenomene.

Ovo je vaš prvi izlet u politiku. Zašto baš stranka Hrast?

- Kršćanka sam po vjerskom opredjeljenju, a za političko angažiranje odabrala sam Hrast jer želi biti kršćanski glas u Saboru i štititi univerzalne kršćanske vrijednosti. Organiziran je da bi političkim sredstvima mijenjao sadašnje društveno stanje u kojem prevladavaju sukobi, manjak poštovanja prema neistomišljenicima, nedostatak dijaloga, siromaštvo i dužničko ropstvo. To ne smije biti naša politička budućnost.

Što želite postići ulaskom u politiku?

- Želim utjecati na to da se u politici koriste alati za razvoj i zaštitu općeg dobra umjesto da se politika zloupotrebljava za sebične osobne interese, što je sve skupa rezultiralo prezaduženošću Hrvatske, siromaštvom većine hrvatskih građana i nesrazmjernim bogaćenjem pojedinaca.

Stranka Hrast predstavlja vas podatkom da ste od 1997. do 2003. godine bila prva savjetnica za vjeronauk u hrvatskim školama. Nigdje nije navedeno da se 20 godina bavite građanskim odgojem. Je li to slučajni propust?

- Moja je profesionalna karijera raznolika, a stranka je iz mog životopisa izvukla samo nekoliko detalja za predstavljanje. Mislim da to nije toliko bitno. Točno je da zadnjih 20 godina radim na razvoju koncepta građanskog odgoja i obrazovanja koji obuhvaća interdisciplinarna znanja iz područja sociologije, prava, politologije, etike, ekonomije i drugih disciplina.

Nisu li vjeronauk i građanski odgoj svjetonazorski nepodudarni?

- Povezanost građanskog odgoja s vjeronaukom je višestruka. Obuhvaća pitanja kao što su sloboda vjeroispovijesti u demokraciji i nedemokratskim režimima, međureligijski i ekumenski dijalog i slično. Građanski odgoj treba služiti svim građanima, i onima koji su vjernici i onima koji to nisu.

Koliko se vaši stavovi o građanskom odgoju podudaraju sa stranačkim stavovima?

- Čovjek je političko biće, odnosno biće društvene zajednice, pri čemu je prva i temeljna društvena zajednica obitelj. Zato mu je potreban odgoj i obrazovanje za život u društvenoj zajednici ma kako se on zvao.

Vaš stranački suputnik Ladislav Ilčić je preko udruga GROZD i Vigilare od ministra Vedrana Mornara zatražio ukidanje zdravstvenog odgoja u školama. Slažete li se s tom inicijativom?

- Uvijek sam se zalagala za to da se pitanje prijepora oko zdravstvenog odgoja riješi tako da se ponude dva modela kada je u pitanju ljudska spolnost kako bi roditelji i djeca imali mogućnost izbora u skladu s vrijednostima koje su im važne. Iz povijesti znamo da se jednoumlje nikad nije moglo dugo održati kakva god sila stajala iza njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:50