DUGOOČEKIVANI ISKAZ OPTUŽENOG ZA UBOJSTVO

NAPOKON IZNIO OBRANU Dragan Paravinja: 'Nisam ubio Antoniju Bilić!'

Paravinja je tijekom ročišta koje je trajalo iscrpljujućih šest sati iznosio obranu pa iako se očekivalo da će šutjeti, odlučio se držati svojih prijašnjih tvrdnji

ŠIBENIK - Nisam ubio Antoniju Bilić, rekao je danas Dragan Paravinja u sudnici Županijskog suda u Šibeniku. Paravinja je danas tijekom ročišta koje je trajalo iscrpljujućih šest sati, iznosio obranu i iako se očekivalo da će šutjeti, odlučio se držati svojih prijašnjih tvrdnji.

Ponovio je kako nije Antonijin ubojica te kako ju nikad nije upoznao niti povezao u svom kamionu. Time je suđenje za otmicu i ubojstvo maturantice Antonije BIlić iz Kričaka kraj Drniša stiglo do finalne faze, jer zakazana su još samo tri ročišta u listopadu nakon čega se očekuje i presuda.

Antonija Bilić nestala je 7. lipnja prošle godine, kada je ujutro stopirala pored mosta, a njeno tijelo nije pronađeno do danas, unatoč iscrpljujućoj potrazi i činjenici da je kao njen krvnik uhićen Dragan Paravinja.

S obzirom da je suđenje zatvoreno za javnost, nije bilo moguće doznati druge detalje njegove obrane.

Prilikom iznošenja obrane Paravinja zapravo nije rekao ništa novog te je samo ponovio svoje tvrdnje koje je već izrekao istražnom sucu kada je iz BiH izručen u Hrvatsku .

- Nemam nikakve veze sa slučajem nestale Antonije Bilić, a sve su dokaze protiv mene podmetnuli, objasnio je tada. Paravinja je svoje iskaze mijenjao. Policija mu je u trag ušla dvadeseak dana od Antonijinog nestanka, ali on je ilegalno prešao granicu sa BiH i danima specijalcima bježao po obroncima Motajice i sakrivao u selu Donji Srđevići.

Kada je uhićen, prilikom ispitivanja u policijskoj postaji u Banja Luci prvo je šutio, pa je odlučio priznati zločin. Ispitivanju su prisustvovali i hvatski istražitelji i odvjetnik.

Rekao je kako je Antonia stopirala na Čikolskom mostu, te kako ju je povezao i ubrzo pokušao poljubiti, ali ju je zbog silnih uvreda koje mu je tada rekla zadavio. Njeno je tijelo, objasnio je, bacio preko mostića u rukavac Krke nedaleko jezera Brljan koje je kasnije isušeno, ali bez rezultata.

Već su se tada pojavile sumnje u istinitost dijela njegovog iskaza. Naime, neslužbeno smo tada doznali, da iako nije bilo sumnje da je govorio istinu da ju je ubio, postojala je sumnja da li ju je stvarno zadavio ili zapravo izbo oštrim predmetom. Na taj su scenarij ukazivali tragovi krvi koji su nađeni u kabini njegovog kamiona. Iako je izuzeta mala količina za analizu upotrebljive krvi, doznajemo kako je na podu kabine bila velika lokva koju je Paravinja pokušao očistiti kemijskim sredstvom. Također postojale su sumnje da li govori istinu kad kaže da ju je bacio u Brljan.

No, prilikom ročišta u Sarajevu gdje se odlučivalo o njegovom izručenju, Paravinja je izazvao šok i rekao kako je i to, kakvo, takvo priznanje iz njega iznuđeno batinama.

- Ako nema tijela, a nema ni svjedoka, nije mi jasno zašto u Hrvatskoj vjeruju da je Antonia Bilić ubijena, rekao je. Slično je ponovio na istražnom sucu u Šibeniku, a i danas prilikom iznošenja obrane.

Odvjetnik obitelji Bilić VInko Ljubičić potvrdio je kako je Paravinja jučer negirao krivnju, ali više detalja, ponovio je, ne smije otkriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:15