PREGOVORI DEMOKRATA I REPUBLIKANACA

SAD NA RUBU FISKALNE LITICE 'Obama: Dogovor je na pomolu, ali još nije dovršen'

President Barack Obama gestures as he speaks about the fiscal cliff, Monday, Dec. 31, 2012, in the South Court Auditorium at the White House in Washington. The president said it appears that an agreement to avoid the fiscal cliff is "in sight," but says it's not yet complete and work continues. (AP Photo/Charles Dharapak)
 AP

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je kazao kako se čini da je dogovor o tzv. "fiskalnoj litici" na pomolu no još nije dovršen.

"Danas se čini da je dogovor kojim bi se spriječilo povećanje poreza od Nove godine na pomolu, ali još nije dovršen", kazao je Obama u Bijeloj kući. "Još ima pitanja koja nisu riješena, no nadamo se da će Kongres u tome uspjeti, ali još nije".

Agencija Reuters piše da bi se tim dogovorom povećao porez na prihode samaca veće od 400 tisuća dolara godišnje te na prihode parova koji premašuju 450 tisuća dolara godišnje. Dogovor uključuje i produljenje trajanja poreznih olakšica za obitelji čiji su prihodi manji od te granice, odnosno za oko 114 milijuna kućanstava u SAD-u.

Porasli bi i porezi na nekretnine za pet posto ali samo za nekretnine vrijednije od deset milijuna dolara, kao i porezi na nasljeđivanje imovine.

Zadržale bi se naknade za oko dva milijuna nezaposlenih još godinu dana, a ne bi se smanjivala ni glavarina za pacijente osigurane preko Medicarea - osiguranja kojima su pokriveni stariji Amerikanci.

Povećali bi se i porezi na dividende za osam do devet posto.

Tim dogovorom osiguralo bi se povećanje proračunskih prihoda od 600 milijarda dolara tijekom sljedećih deset godina.

Postizanjem dogovora o "fiskalnoj litici" izbjeglo bi se uvođenje novih mjera štednje koje bi pogodile Amerikance 1. siječnja automatskim povećanjem poreza i smanjenjem proračunskih rashoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:51