OSTVARIO SAN

VIDEO: PRVI LET AEROMOBILA Entuzijast uložio 20 godina rada u auto koji - leti!

Ovom bi stroju na mogućnostima i performansama pozavidio bi i James Bond
 Photos Copyright by Aeromobil.com

Premda Slovačka nema vlastite autoindustrije ima Štefana Kleina, entuzijasta koji je dvadeset godina truda i rada uložio u vlastiti automobil koji leti! Ovaj osnivač i glavni dizajner tvrtke Aeromobil upravo je obavio prve pokusne letove prototipnim Aeromobilom 2.5 za dvoje putnika.

Njegov se san počeo ostvarivati 1990. godine s prototipom 1.0, da bi 1995. već bila spremna i izvedba 2.0. Ovogodišnji konkretni prototip 2.5 razvijan je tri godine, a Štefan je već pokazao i prve skice prototipa 3.0 koji je u razvoju. Komforan je to i lijepo dizajniran, ruku na srce, više laki avion nego automobil koji uspješno kombinira performanse sportskog auta s prednostima pravog aviona. Baš nešto poput već poznate Terrafugije Transition.

Slična je i tehnologija: krila Aeromobila 2.5 koja stoje usporedo s kabinom sve do propelera na stražnjem kraju, prije leta se rašire i prototip je spreman za let.Pogoni ga Rotax 912 avionski motor s kojim u zraku postiže do 200 km/h, s brzinom uzlijetanja od 130 km/h i dosegom do 700 kilometara.

Na cesti ovaj potpuno legalan ‘automobil s krilima’ lagane konstrukcije s kosturom od aluminija i karoserijom od karbona, postiže do 160 km/h i doseg do 500 km uz potrošnju od 7,5 litara (u letu 15 l).

Pogledajte video prvog leta ovog seksi letećeg automobila iz Slovačke:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:42