MISTERIOZNA SMJENA

ČISTKA U PJONGJANGU Tko stoji iza smjene drugog najmoćnijeg čovjeka Sj. Koreje?

Chang Song-thaek je Kim Jong-unu pomogao da preuzme vlast u Sjevernoj Koreji nakon smrti 'dragog vođe', no nedavno je naprasno smijenjen i uhićen. Procurili su novi detalji o tome tko stoji iza cijele operacije.
This picture, taken by North Korea's official Korean Central News Agency on March 7, 2013 shows North Korean leader Kim Jong Un (C) using a pair of binocular to look south as he inspects Jangjae Islet Defence Detachment near South Korea's Taeyonphyong Island in South Hwanghae province, North Korea's southwestern sector of the front. AFP PHOTO / KCNA via KNS ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
 AFP

Iz Sjeverne Koreje pomalo cure detalji o pravim razlozima naprasne smjene i uhićenja Chang Song-thaeka, tetka mladog vođe Kim Jong-una za kojeg se vjerovalo da iz sjene vuče konce u državi.

Prema informacijama ABC Newsa , iza svega stoji velika obiteljska prepirka, a Kimovom je tetku javno uhićenje, koje je prikazano i na državnoj televiziji, navodno priredila njegova vlastita supruga, inače sestra pokojnog 'dragog vođe' Kim Jong-ila.

Sam čin uhićenja izveo je Kim Jong-unov stariji brat, koji je naoružan pištoljem u društvu nekolicine uniformiranih osoba uhvatio tetka pod ruku te ga izveo sa sastanka centralnog komiteta sjevernokorejske radničke partije. Kim Jong-un je, jasno, sve znao i odobrio.

Tetak je, inače, bio ključna osoba u tranzicijskom periodu nakon smrti 'dragog vođe', kada je bilo neizvjesno hoće li mladi Kim uspjeti konsolidirati vlast i uspostaviti autoritet nad vojno-političkom vrhuškom.

Lee Yun-keol je predsjednik NKSISC-a, organizacije sjevernokorejskih izbjeglica, i za ABC News kaže da je Changova supruga Kim Kyong-hee u politbirou otvoreno rekla da njezin životni odabranik i njegovo okruženje predstavljaju prijetnju vladajućoj obitelji.

'Morate shvatiti da se sjevernokorejska dinastija vodi mentalitetom krvnog nasljedstva', rekao je Lee i dodao da je Kimov stariji brat još mjesec dana prije uklanjanja tetka organizirao uhićenje dvojice njegovih bliskih suradnika, koji su promptno pogubljeni.

Iako tvrdnje koje Lee iznosi nije moguće provjeriti, činjenica je da je on sve do 2005. godine bio sjevernokorejski vojnik, raspoređen u znanstvenu jedinicu koja je vodila brigu o zdravlju Kimove obitelji. Kaže da i danas redovito komunicira sa svojim bivšim kolegama, koji su dobro upućeni u zbivanja.

Sjevernokorejski državni mediji posljednjih su tjedan dana puniji prelijepih riječi za Kim Jong-una nego inače. Osim što mu obećavaju 'vječnu odanost', veliku pozornost pridaju probranim reakcijama raznih funkcionera na Changovu smjenu.

'Kako se netko poput Changa usuđuje pokušati zasjeniti moćno sunce', upitao se direktor jednog tamošnjeg znanstveno-istraživačkog centra. 'Najradije bih ga zgrabio za vrat i strpao ga u lonac s kipućom vodom', 'Chang je gori od životinje, iz njega pršti nemoral i nezahvalnost', još su neke od izjava koje donosi režimski tisak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 10:24