NOVA TAKTIKA POPULISTIČKE ŠEFICE

Argentinska predsjednica Falklande od Britanije zatražila i oglasima u 'Guardianu' i 'Independentu'!

 AFP

LONDON - U prvom tjednu 2013. godine Davida Camerona je na stolu umjesto novogodišnje čestitke dočekalo pismo argentinske predsjednice Cristine de Fernandez de Kirchner.

Povijesna veza

Današnji dan nije odabran slučajno; nakon što je prošloga proljeća, obilježavanjem Falklandskog rata kojim su Britanci zadržali teritorij u udaljenom južnom Pacifiku, ponovno pokrenuta bujica kritika iz Argentine predvođena populističkom predsjednicom Kirchner, ovaj put siječanska obljetnica zadire dublje u povijest, točnije u 3. siječnja 1833. kad su Britanci, tvrdi Kirchner, “silom otkinuli” Las Malvinas od Argentine.

Točno 180 godina nakon tog “napasnog postupka kolonijalizma 19. stoljeća” argentinska predsjednica poziva se na rezoluciju UN-a iz 1960. godine kojom je istaknuta potreba za ukidanjem kolonijalizma.

“U ime argentinskog naroda, ponavljam naš poziv da se pridržavamo rezolucije Ujedinjenih naroda”, zaključuje Kirchner u pismu pripremanom u tajnosti, a objavljenom, u formi oglasa, u britanskim dnevnim novinama Guardian i Independent. Očekivano, Downing Street odbija pregovore o Falklandskom otočju, s porukom premijerova glasnogovornika da stanovnici otoka pokazuju “jasnu želju da ostanu Britanci”.

Uskoro referendum

Ovoga proljeća na Falklandima će biti održan referendum koji će, očekuje se, ići u korist Ujedinjenom Kraljevstvu - većinu od 3000 stanovnika čine, naime, Britanci.

Kirchnerin agresivni pristup falklandskom pitanju njezini kritičari doživljavaju kao borbu za povratak njezine vidno opadajuće popularnosti te skretanje pozornosti s inflacije, korupcije i kriminala koji ostaju gorući problemi u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:31