PREŽIVJELI PACIJENT ZLOGLASNOG KIRURGA

'OPERIRAO ME DR: DIKLIĆ. ŽIV SAM, ALI RUŽNE OŽILJKE NOSIT ĆU ZAUVIJE' Preživjeli pacijent zloglasnog kirurga

 Ranko Šuvar/CROPIX

Dr. Diklić ovom je čovjeku ostao u najgorem sjećanju. - Pokazat ću vam uspomenu koju mi je zauvijek ostavio - govori nam Ivan Najcler i skida majicu u dvorištu svoje obiteljske kuće u Velikoj Brsljanici. S lijeve strane trbuha i danas su, osam godina kasnije, vidljivi ružni ožiljci dviju operacija kojima ga je bjelovarski kirurg umalo ubio.

Dr. Davorin Diklić uhićen je prošlog petka ujutro, a trag njegovih žrtava vodio nas je čitavom Bjelovarsko-bilogorskom županijom. Ivan Najcler imao je tu sreću da je od ukupno 13 žrtava za koje tužiteljstvo službeno sumnjiči Diklića jedini preživjeli muškarac. Kriminalistička istraga obuhvatila je devet godina njegova rada i čak 27 pacijenata, od kojih je 21 preminuo.

Rapidno smršavio

Na kraju trogodišnje istrage Diklić je završio u jednomjesečnom pritvoru zbog deset sumnjivih smrti i tri pacijenta koji će zauvijek osjećati zdravstvene posljedice.

Najcler (67) je u Općoj bolnici Bjelovar proveo ukupno 43 dana, od toga 21 dan nije ništa jeo, a smršavio je 23 kilograma. Od komplikacija je umalo umro. Prvi je put operiran 1. kolovoza 2005. godine.

- Diklić me operirao navečer i nikad ga više nisam vidio. Sljedeći je dan ujutro otišao na godišnji odmor. Nikad mi nije došao u vizitu - prisjeća se Najcler najgoreg razdoblja u svom životu.

Malo prije komplikacija s debelim crijevom Najcler je preživio moždani udar, a u bolnici su mu prvo rekli da ima zapletaj crijeva. Dr. Diklić mu je rekao da je ipak riječ o tumoru na debelom crijevu i odlučio ga je operirati.

- Stanje mu se pogoršalo nakon operacije. Više od dvadeset dana bio je samo na infuziji. Medicinske sestre stalno su dolazile s punim rukama infuzije - kaže Najclerova supruga. Dodaje da su ona i sin strepili da će svakog časa umrijeti.

Kriva drenaža

Do postoperativnih komplikacija došlo je jer drenaža rane nakon uklanjanja dijela debelog crijeva nije bila pravilno postavljena. Kako doznajemo, iz rane je na nekoliko mjesta Najcleru izlazio izmet i da drugi liječnik iz OB-a Bjelovar to nije primijetio, danas bi možda, kako kaže, bio na groblju.

Zdravlje mu je bilo jako narušeno i imao je sreće što mu se nije razvila sepsa od koje su mnogi drugi Diklićevi pacijenti umrli.

Među njima i Karlo Radić, kojem je Diklić tijekom operacije abdomena oštetito dio tankog crijeva, samo mjesec dana prije. I za taj je slučaj Diklić osumnjičen.

Nije među živima

- Sjećam se tog čovjeka. Ležao je u sobi krevet do mojeg. Puno smo pričali, a upoznao sam i njegovu suprugu Anku. Kad sam je sljedeći put vidio, samo mi je tužno rekla: ‘Ivo, Karlo više nije među živima. Nažalost, srce mu je bilo preslabo’ - prisjeća se Najcler. Anku ponekad sretne kad je u Bjelovaru i uvijek srdačno popričaju.

- Higijenski uvjeti bili su stravični. U sobi je strašno smrdjelo, bio je to vonj živih mrtvaca, ako me razumijete. Gaze kojima su čistili pacijente samo su odbacili u vreće koje su bile razbacane po podu. Otac je od stalnog ležanja imao rane po leđima. Bio je preslab da se pridigne u krevetu, nije mogao hodati, rušio se - kaže Najclerov sin.

Osoblje bolnice se zgražalo kad su ga pustili kući

Obitelji Najcler najteže je pao Diklićev odnos prema njima. Kad je nakon 43 dana pakla otpušten kući, Diklića je Najcler susreo na sljedećoj kontroli prvi put nakon operacije.

- Rekao sam mu da sam se dobro oporavio, a on je rekao: ‘da da, dobro je da ste se oporavili’. Stalno mi je ponavljao da sve zna i da je sve u redu. A mene je boljelo - kaže i dodaje da su se medicinske sestre koje su ga obilazile dok je bio na kućnoj njezi zgražale što je iz bolnice otpušten u takvom stanju.

- Rana nije bila dobro sašivena, samo je stavio neku kopču i to je jako zaudaralo i ružno izgledalo. Sestre koje su me previjale bile su šokirane - kaže Ivan. Dr. Diklić ga je na kraju operirao i drugi put, maknuo dren i ugradio mu mrežicu preko rane. Međutim, Najcler je razvio postoperativni bruh i rana ga i dandanas peče pa bi morao na još jednu operaciju. - Ali kod Diklića više ne bih išao ni za živu glavu. Nažalost, uputnice mogu dobiti samo za bjelovarsku i pakračku bolnicu pa ne znam što da napravim - kaže.

Zanimljivo, bjelovarski je kirururg operirao žuč i njegovoj supruzi i sve je prošlo u redu.

- Ali to je ionako bila rutinska operacija - kaže nam. Kad smo joj rekli da je na popisu pacijentica za čiju je smrt osumnjičen i žena koju je smrtno ozlijedio a operirao je žuč, samo se uhvatila za glavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 22:32