Napokon je zavolite

Dalmatinci najbolje znaju kako napraviti uvijek savršenu blitvu s krumpirom, evo savjeta

Zrinku Janković, koja objavljuje svakodnevne recepte s lako dostupnim namirnicama, možete pratiti na Instagram profilu @maminrucak

 Zrinka Janković Instagram
Tri su osnovne greške koje možda radite i zato vam ne uspijeva dobro, pa provjerite i ne odustajte od ovog slatkog i zdravog povrća

Sezona mlade blitve lijepo se zahuktala, a sjajni tamnozeleni listovi mame nas sa štandova na tržnici i ne daju nam mira. Stoga od blitve posljednjih dana radimo soparnik, ubacujemo je u variva, punimo njome pite, radimo složence... a nerijetko je pripremimo i na najjednostavniji način, po starinski - na lešo s krumpirom.

Ipak, koliko god se trudili, neki nikako ne mogu pogoditi recept za ovo vrlo bazično jelo. Uvidjeli su to i najveći znalci - Dalmatinci, kojima je blitva na lešo obavezan i najbolji prilog uz ribu i čašu vina. Također, ne mogu se načuditi kako netko može ne voljeti ovako dobru, jednostavnu i nadasve zdravu namirnicu, pa su naše kolege iz Slobodne Dalmacije, napravili i mini vodič koji bismo mogli nazvati i "kako zavoljeti blitvu".

Za početak, treba znati kupiti najbolju blitvu. Bilo da je kupujete na tržnici ili u trgovini, svakako obratite pažnju na nekoliko stvari: listovi trebaju biti tamnozelene boje, osim ako je riječ o sasvim mladoj blitvi. Zatim treba biti bez vidljivih oštećenja i naznaka da je počela venuti. Stabljika bi, bez obzira je li riječ o sortama s bijelom stabljikom ili onima s crvenkastom, trebala biti čvrsta i bez smeđih dijelova na mjestu gdje je odrezana, jer to je znak da nije friško ubrana.

Kad je očistite i spremni ste za kuhanje, dobro odmjerite količinu krumpira! Naime, ako ih stavite previše, to baš neće biti to, a lako je pretjerati jer blitva, osobito ako je mlada, za vrijeme kuhanja znatno gubi na volumenu. Ako "imate posla" s blitvom debele stabljike, odrežite je i ubacite u vodu s krumpirima, a listove dodajte tek kad su stabljike i krumpir već napola kuhani. Tako ćete izbjeći prekuhavanje pa vam konačan rezultat neće biti bljutav. Ako, pak, imate mladu blitvu tanke stabljike, tada ju ne trebate odvajati od stabljike, već ju cijelu ubacite u lonac kad je krumpir napola skuhan.

Kad je blitva kuhana treba je dobro ocijediti, a kad kažemo dobro, onda to doslovno shvatite. Da bi bila što ukusnija, dodat ćete joj kvalitetno maslinovo ulje, a nećete pogriješiti ni s malo češnjaka. Onima koji loše podnose češnjak savjetujemo da ga ubace čim je blitva ocijeđena, a možete ga i kratko zagrijati na maslinovom ulju pa odstraniti nakon što je ulju predalo svoju aromu. Kad kuhate stariju blitvu, možete joj na kraju, kad je skuhana i začinjena, dodati i malo tanko narezanog luka, a jedna od najboljih stvari za začiniti blitvu je šalša od poma ili, preporučuju iz Slobodne Dalmacije, šug iz brujeta - vjerujte, baš se "ljube"!

Sad kad znate kako odabrati najbolju blitvu i kako je pravilno pripremiti, nadamo se da ćete joj dati drugu priliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:42