DOBAR TRIK

Jeste li znali da možete iskoristiti čak i dijelove tikvice koje inače bacate? Evo kako

 Ca Creative/Unsplash/
Iskoristite cijeli plod pa dio koji biste obično bacili skuhajte, ispecite ili ukiselite

Još uvijek uživamo u sezoni povrća i kuhamo paprike, rajčice i tikvice na tisuću i jedan način pa nas tako posebno veseli kada naiđemo na trik koji nam dodatno olakša pripremu omiljenih ljetnih plodova. Tako smo i ovih dana, pretražujući internet za kakvim dobrim, novim i drugačijim receptom, na portalu Bon Appetit naišli na sjajne savjete kako iskoristiti čak i vrhove tikvica, koje bismo inače bacili.

Naime, kada pripremate tikvice za pohanje, popečke ili kuhate najkremastiji umak za tjesteninu, vjerujemo da, baš kao i mi, tikvicu najprije operete, a potom odrežete vrhove. Zatim ih odstranite i koristite ostatak tikvice prema već napamet naučenom receptu. No, ekipa s portala Bon Appetit kaže da su upravo vrhovi koje oduvijek bacamo iznimno ukusni i mogu se koristiti za čitav niz jela, baš kao i ostatak tikvice. Što je tikvica svježija, to će i vrh ploda biti mekši i ukusniji.

image
Vlado Kos/Cropix

A što od vrhova možete napraviti?

Ostaci tikvice vrlo jednostavno mogu postati prilog kakvom brzom mesnom ili ribljem jelu. Ako je potrebno, najprije ih očistite od smeđih, žilavih dijelova, a potom ih ubacite u slanu vodu. Kuhajte dok ne omekšaju, prebacite na tanjur, začinite soli, paprom i dodajte maslinovo ulje te poslužite. Dobra ideja bit će i, kada su vrhovi tikvica omekšali u slanoj vodi, prebaciti ih na dobro zagrijano ulje u tavu kako bi poprimili lijepu koricu izvana.

S obzirom na to da tikvice vole kiselinu i masnoću, a dobro se snalaze i u kombinaciji s dodacima različitih tekstura, začiniti ih možete i s malo limunova soka ili poslužiti uz grčki jogurt ili kefir. Dodajte im i hrskave dodatke poput sezama ili pak aromatični za‘atar, a kada ih kombinirate s jogurtom, dobra ideja uvijek će biti i sjemenke nara.

image
Jason Briscoe/Unsplash/

Osim kuhanja i pečenja za brzi ručak, vrhove tikvica možete i ukiseliti. Dodajte im drugo povrće poput na polumjesece nasjeckanog ljubičastog luka ili ljutike i ljute papričice. Dovoljno je tek vrhove tikvica narezati na željenu veličinu, kratko skuhati u slanoj vodi dok ne omekšaju (4 do 5 minuta), a potom ih ubaciti u vruću mješavinu octa, vode, šećera, soli i začina po želji koju ste najprije prokuhali kako bi se svi sastojci u potpunosti sjedinili. Dodati možete gorušicu, papar u zrnu, kopar ili drugo začinsko bilje. Potom sve zajedno ohladite na sobnoj temperaturi, poklopite i spremite u hladnjak preko noći pa idućeg dana poslužite kao dodatak sendvičima, različitim narescima i sirevima ili, primjerice, uz kajganu za doručak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:07