Po ribu u smočnicu

Nema razloga da ne potrošite cijelu teglicu inćuna, a evo u što ih sve možete ubaciti

Umjesto da stoje zaboravljeni u dnu hladnjaka, iskoristite ih u preljevima i umacima, salatama i jelima od dizanog tijesta

Osim nekoliko konzervi tune, u smočnici vrijedi uvijek imati i pakiranje ili dva slanih inćuna. Ta sitna plava riba bogata je omega-3 masnim kiselinama, ali i moćna okusom, pa je treba pažljivo dozirati. Budući da su inćuni prepuni umamija, kuhari ih koriste kao pojačivač okusa u raznim jelima, a vi ih možete poslužiti i kao lagane tapase uz čašu vina, pretvoriti u umak, kombinirati s dizanim tijestom, ubacivati u variva i salate i tako dalje. Ubacite li inćune na početku kuhanja, rastopit će se i okusom prožeti umak ili masnoću u kojoj ih kuhate, što znači da neće nadvladati okus ostalih namirnica, ali će im dati dodatnu slanost i slasnost.

image
Juanmonino/Getty Images/istockphoto

Budući da je riječ o usoljenoj ribi, njihova slanoća prilikom kuhanja može zamijeniti dodavanje klasične soli. Koristite li pak ukiseljene inćune, koje ste najvjerojatnije nabavili na nekom putovanju, vodite računa da će oni dodati malo svoje kiseline u konačno jelo. Kako vam ne bi falilo ideja što s inćunima, donosimo neke prijedloge u nastavku.

image
Gmvozd/Getty Images

Ubacite ih u salatu u obliku preljeva

Jedna od najpoznatijih salata u kojima inćuni imaju svoju ulogu svakako je Cezar salata. U kombinaciji sa žumanjkom, maslinovim uljem, Worcestershire umakom, paprom, senfom, češnjakom i limunom, inćuni čine preljev za salatu koji najobičnije namirnice - zelenu salatu, krutone, piletinu i jaja, čine pravom gozbom za osjetila. Inćuni se odlično slažu i samo sa senfom i limunom, a takav dressing možete koristiti za prelijevanje pečenog povrća. Usitnite li inćune s kaparima, češnjakom, svježim peršinom, koricom i sokom limuna te maslinovim uljem, dobit ćete salsu koja se može koristiti za prelijevanje preko pečene ribe, ali i preko različitih povrtnih brusketa.

image
Viennetta/Getty Images/istockphoto

Ubacite ih u salatu kao sastojak

Shvatite li da vašoj salati fali neki element žestine i bogatstva, usitnite nekoliko komada inćuna i ubacite ih miks. Izvrsno će se slagati i s ljetnim rajčicama i svježim lukom pa nemojte dočekati ljeto bez barem jedne teglice usoljenih inćuna!

Dodajte ih dizanom tijestu

Inćuni su izvrstan dodatak pečenom dizanom tijestu pa ih pobacajte po idućoj focaccii, iskoristite kao nadjev za pizzu, sameljite i ubacite u premaz za slanu babku... Pritom inćune kao nadjev dodajte svježim i sušenim rajčicama, luku, kaparima, maslinama i sličnim namirnicama koje možete poslagati po tijestu prije pečenja.

image
Bembodesign/Getty Images

Ubacite u umak za tjesteninu

Iako će se lijepo rastopiti i obogatiti umak od rajčice, inćune možete iskoristiti u kombinaciji s maslacem, lukom i tunom kako biste pripremili umak za tjesteninu. U drugoj varijanti tuni i inćunima dodajte masline i kapare te sve jako dobro usitnite i pustite da krčka na laganoj vatri kako biste dobili riblji ragu idealan za posluživanje uz penne, koje nakon kuhanja kratko ubacite u umak i dobro izmiješajte kako bi se sastojci proželi.

image
Gmvozd/Getty Images

Iskoristite ih za različite oblike sitnih zalogaja

Nanižite inćune na štapiće s maslinama i ljutim papričicama, poslužite s pečenim rog paprikama za ljetno predjelo, dodajte ih na kolutiće narezanim maslinama i ploškicama češnjaka pa jedite sa svježe pečenim pita kruhom, ubacite u paštetu kojom ćete mazati tostirani kruh ili uz rajčicu poslažite na bruskete. Kako god okrenuli, jako su dobar izbor za pripremu brzih predjela ili jednostavnih zalogajčića koje ćete poslužiti uz čašu vina ili piva.

image
Clarkandcompany/Getty Images

Ubacite u mesna jela

Iako na prvi pogled nikako ne idu skupa, inćuni i janjetina spoj su koji iznenađujuće dobro funkcionira! Idući put kada ćete pripremati janjeći but, zarežite ga na nekoliko mjesta i te proreze napunite mješavinom češnjaka i fileta inćuna koje ste izvadili iz ulja i ocijedili. Neka inćuni budu dio umaka na bazi rajčice u kojem se krčkaju pileći zabatci, a možete ih iskoristiti i za aromatični preljev preko pečenog steaka. Nakon što ispečete meso, u istoj tavi otopite maslac te mu dodajte usitnjene filete inćuna i kapare. Dobro izmiješajte i kuhačom sastružite eventualne komadiće zapečenog mesa. Vratite pečeni steak natrag u tavu i prelijte ga dobivenim maslacem pa poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 15:18