Trk do smočnice

Ova dva neočekivana sastojka spriječit će da vam narezane banane za kolače posmeđe

Kako možda pretpostavljate, ključ je u kiselosti namirnica, koje usporavaju prirodni proces promjene boje ovog voća

Kada radite deserte s bananom, jedna od stvari na koje uvijek možete računati jest da će vrlo brzo nakon što ovo voće narežete na kolutiće, oni početi mijenjati boju iz mliječno žute u neuglednu smeđu ili čak crnu. To nije toliki problem ako ti kolutići završe na dnu kolača, prekriveni raznim kremama i šlagom, no i nije baš neka sreća ako ih morate iskoristiti za zadnji sloj i dekoraciju kolača, pita, torti ili slastica u čašicama.

image
Hazal Ak/Getty Images

Srećom, postoji jednostavan način kako spriječiti promjenu boje - uronite kolutiće u voćni sok! Kiselina iz voćnih sokova spriječit će da banana krene ispuštati enzime koji su, u doticaju s kisikom, odgovorni za tamnjenje. Ovisno o receptu koji radite, možete iskoristiti sok od naranče, grejpa, limuna ili ananasa, koji svi sadrže visoku razinu kiseline. Negativna strana ovih opcija jest da bi mogle dati dodatni kiselkasti okus samoj banani, koja joj možda ne odgovara i koja može narušiti sklad deserta koji radite.

image
Ninitta/Getty Images/istockphoto

Savjet više! Budite oprezni s dodavanjem soka agruma kako ne bi promijenili okus deserta u kojem koristite banane.

Alternativa koja ne bi trebala znatno utjecati na slatkoću same banane jest sok od jabuke! Iako nije okusom osobito kiseo, sok od jabuke u sebi ipak sadrži kiselinu koja će spriječiti da banana promijeni boju, a usto neće smanjiti njenu slatkoću.

image
Millionsjoker/Getty Images

Drugi sastojak koji možete isprobati je med, čija je razina kiselosti slična onoj od jabučnog soka - pH meda je između 3.2 i 4.5, a usto sadrži i spojeve peptida koji zaustavljaju smeđenje banane. Pritom to ne znači da kolutiće banane treba uroniti u med, nego je potrebno otopiti žlicu meda u 120 ml vode pa dobivenom tekućinom na 30 sekundi natopiti narezanu bananu. Trik s medom možete primijeniti i na narezane kriške jabuke, a koristite li one osobito kisele u svojim kolačima, med će im dati barem naznaku slatkoće.

Naravno, ako zaboravite primijeniti ove savjete i kolutići banane vam ipak promijene boju, tanki sloj šlaga sakrit će svaku grešku, a vi sačuvajte ovaj tekst do idućeg puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 10:48