Dašak Mediterana

Ovog Uskrsa pripremite dva odlična autohtona istarska recepta, sastojke možete pronaći i u Zagrebu!

 Shutterstock
Kako nemamo svi mogućnost otići u Istri za blagdane, odlučili smo donijeti dašak poluotoka onima koji žele istražiti njen gastronomski potencijal

Fritaja s lukom i šparogama, krpka palenta, maneštra i črpnja, gulaš od boškarina, cukerančići, najslađa povetica, tradicionalna pinca, špaleta... istarske specijalitete mogli bismo ovako nabrajati u nedogled jer je najveći hrvatski poluotok prava riznica autohtonih jela.

No, ovi ranije spomenuti recepti su malo posebniji od drugih jer se tradicionalno pripremaju ususret i tijekom Uskrsa. Istrijani, naime, posebno njeguju svoje uskršnje običaje, pogotovo kada je u pitanju hrana. Na Veliki se petak, recimo, priprema posebno posno jelo zvano sočivo, što je zapravo maneštra od slanca, krumpira i fažola. Za Vazan (istarski naziv za Uskrs) kuha se špaleta, odnosno kuhana svinjska plećka, a za doručak se obavezno jedu jaja i mladi luk - jaja kao simbol života i novog rađanja te mladi luk koji simbolizira buđenje prirode.

image

Proizvodi Agrolagune

Agrolaguna

Iz rečenog je odmah jasno kako je tradicionalna istarska kuhinja ogledalo šarolike povijesti i neobičnih geografskih značajki koje krase naš najveći poluotok. Brojni su se utjecaji isprepleli u skromnoj pučkoj kuhinji čija je osnova u prirodi - aromatičnim začinima, samoniklom bilju, povrću, plodovima mora..., što čini Istru savršenim spojem plave i zelene Hrvatske. Stanovnici ovog poluotoka znali su još prije stotinu godina prepoznati blagodati šarolikog biljnog i životinjskog svijeta te se upravo ta tradicija nastavila primjenjivati sve do danas.

Blagdanski specijaliteti

Kako nemamo svi mogućnost otići u Istru za blagdane, odlučili smo donijeti dašak Istre onima koji žele istražiti njen gastronomski potencijal. Stoga, u nastavku donosimo dva prijedloga istarskih blagdanskih specijaliteta koje možete pripremiti kod kuće ovoga Uskrsa – fritaju sa šparogama i mladim lukom te žgvacet od kokoši.

Jedna narodna poslovica kaže da onaj tko je u Istri otišao u proljeće, a nije probao fritaju, taj kao da ondje nije niti bio. Ova izreka dovoljno opisuje ljubav stanovnika ovog poluotoka prema spomenutom jelu. Fritaja je tradicionalno istarsko jelo koje se poslužuje u toplijem dijelu godine kada bujaju mnoge biljke poput divlje šparoge, hmelja, cikorije, rajčice, svježih mladica češnjaka i ostalih začina podobnih da se pomiješaju s jajima. Naziv potječe iz mletačkoga dijalekta „fritaia“ što znači „pržen“, a ljepota ovog jela jest u jednostavnosti pripreme i mogućnosti kombiniranja različitih sastojaka, od povrća do mesa!

image

Istarska fritaja

Danijel Bartolić/Cropix

Pravi tradicionalni istarski žgvacet priprema se, pak, od kokoši ili piletine, a najčešće se poslužuje uz palentu ili domaće fuže. Mnogi će žgvacet usporediti s gulašom ili saftom, no razlika se vidi u pripremi, odnosno u redoslijedu sastojaka koji se ubacuju u lonac. Naime, u slučaju žgvaceta prvo se prži meso, a zatim se dodaju luk i ostali sastojci.

Prave namirnice

Prije nego se bacite na kuhanje, važno je da odaberete prave namirnice jer se tradicionalni istarski užitak postiže tek onda kad obrok sadrži domaće autohtone proizvode kao što su maslinovo ulje, istarska skuta i tvrdi ovčji sir od Agrolagune, vodeće istarske prehrambene kompanije. Svi ovi proizvodi nalaze se u bolje opskrbljenim maloprodajnim lancima, a u njima je dostupan i istarski sir Špin, najbolji sir na svijetu u kategoriji tvrdih ovčjih sireva koji je osvojio zlato na prestižnom natjecanju International cheese & dairy awards u Velikoj Britaniji. Osim ovčjeg sira, u svojim su kategorijama briljirali i istarski miješani sir Špin u orahovom lišću i istarski kravlji sir Špin s tartufima s osvojenom srebrnom i brončanom medaljom.

Spomenute namirnice kombinirajte s dva ranije spomenuta tradicionalna istarska recepta koji će vas ovog Uskrsa, barem u mislima, odvesti u biser Jadrana.

Fritaja sa šparogama i mladim lukom

image

Fritaja sa šparogama

Bozidar Vukičević/Cropix

Sastojci:

vezica šparoga, divljih ili uzgojenih

6 jaja

3 šnite slanine

mala vezica mladog luka

dvije žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja OI Istria

ovčji sir Špin

sol, papar

Priprema:

Ako imate uzgojene šparoge, koje su deblje i mesnatije, očistite ih tako da ih prelomite rukom i odvojite drvenasti dio stapke od sočnijeg dijela s vrhom. Vrhove kratko blanširajte u slanoj vodi, samo minutu, dvije, a stapke sačuvajte za temeljac. Sitno nasjeckajte luk, a u širokoj tavi zagrijte ulje. Ubacite u nju luk te kad omekša i pusti aromu, dodajte slaninu izrezanu na rezance. Dok ona porumeni, istucite jaja, posolite ih i poparite. Izlijte jaja na tavu pa promiješajte. Tada dodajte i vrhove šparoga. Pecite tek toliko da se smjesa poveže, a jaja ostanu kremasta. Na kraju naribajte tvrdi ovčji sir Špin i uživajte u jelu!

Dodatni savjet:

Fritaju obogatite vrhunskim istarskim vinom Malvazija Istarska Festigia od Agrolagune koje se, zahvaljujući svojom prirodnom lakoćom istarskog karaktera, savršeno kombinira s jednostavnim, a bogatim jelom kao što je to fritaja s divljim šparogama.

image

Malvazija Istarska Festigia od Agrolagune

Agrolaguna

Žgvacet - omiljeni gulaš od kokoši

image

Žgvacet od kokoši

Marko Miščević/cropix

Sastojci:

700 g otkoštenog purećeg batka i zabatka

300 g crvenog luka

100 g ribane mrkve

100 g sitno rezane stabljike celera

3 režnja češnjaka

400 g svježe rajčice

200 ml Malvazija Istarska Vina Laguna

grančica ružmarina i timijana

svježe mljeveni crni papar

50 ml maslinovog ulja OI Istria

sol

papar

Priprema:

Zagrijte 50 ml maslinovog ulja u većoj posudi pa dodajte otkoštene pureće batke i zabatke. Pržite ih s obje strane dok se dobro ne karameliziraju. Dodajte luk, a zatim i sitno narezano korjenasto povrće, posolite pa pirjajte dok se ne zažuti. Dodajte sitno narezan češnjak. Čim češnjak pusti miris, ubacite i rajčice narezane na kockice, pa propržite i podlijte bijelim vinom. Zatim dodajte i sve ostale začine i kuhajte dok meso ne omekša. Po želji dodatno začinite solju i paprom. Dodajte prilog i uživajte u ručku čije ostatke možete sačuvati i za Uskrsni ponedjeljak!

Dodatni savjet:

Žgvacet se odlično kombinira uz svijetlo, lagano vino voćnih aroma. Stoga, savjetujemo da uz ovo jelo poslužite svježu Malvaziju Istarsku Vina Laguna.

image

Proizvodi Agrolagune

Agrolaguna

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Agrolagunom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:40