VAŽNOST PRAVILNE PREHRANE

FOOD REVOLUTION DAY: Naučite razviti zdrav odnos malih gurmana prema hrani!

Food Revolution projekt je pokrenut od strane Jamie Olivera, kao odgovor na sve veću pojavnost pretilosti u djece u svijetu. Ovog petka i subote održat će se niz nutricionističkih radionica za djecu i roditelje na temu pravilne prehrane djece, nutritivne alergije, pretilosti u djece te razvijanja zdravog odnosa prema hrani.

Food Revolution projekt je pokrenut od strane Jamie Olivera, slavnog britanskog chefa, kao odgovor na sve veću pojavnost pretilosti u djece u svijetu. Cilj ovog projekta je naučiti djecu i mlade kako se pravilno hraniti, približiti im okuse 'zdrave' hrane te ih osvijestiti kako tjelesna aktivnost treba biti dio njihovog svakodnevnog života. Projektom se želi vratiti zdravo kuhanje u vrtiće, škole te druge institucije u kojima se hrane djeca i mladi. Ambasadori diljem svijeta slave Food Revolution Day organizirajući razne aktivnosti. Udruga Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma među svojim članovima ima i službene ambasadore Food Revolution Foundation te ove godine u Hrvatskoj na 4 lokacije organizira razne aktivnosti za djecu, mlade i njihove roditelje.

U petak, 19.05.2017., u Varaždinu HACPN u suradnji s Udrugom Medenjak te učenicima, budućim tehničarima nutricionistima, iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin održavaju edukativno-kulinarsku radionicu za djecu. Radionica će se odvijati u udruzi Medenjak od 09:00 do 12:00 sati, a voditeljice radionica su nutricionistica Karmen Kokot i učiteljica kuhanja Dorotea Solomun.

Berislava Picek

U subotu, 20.05.2017., u Zagrebu HACPN u suradnji s Odredom izviđača Plamen na igralištu OŠ Voltino od 09:00 do 15:00 sati održat će se razne zanimljive nutricionističke radionice za djecu, roditelje i osoblje škole u paralelnim sekcijama. Teme o kojima će biti riječ su pravilna prehrana djece, nutritivne alergije, pretilost u djece te razvijanje zdravog odnosa prema hrani. Predavanja će održavati poznate nutricionistice Tena Niseteo, Tina Milavić i Sara Sila te psihologinja Iva Kantolić. Uz koordinatoricu Zagrebačkog projekta, nutricionisticu Anu Ilić, studentice Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta osmislile su radionice za djecu. Tako će djeca ponešto naučiti o zdravom tanjuriću, koje su prihvatljive količine serviranja hrane, važnosti unosa namirnice raznih boja, kako se pravilno hidrati i ne unositi dodane šećere te što jesti ako se bave određenim sportom. Za vrijeme radionica ostali članovi HACPN-a pod vodstvom kuharice i food blogerice Nastasje Chiare Petrić iz Chiarinog tanjurića skuhat će oko 300 obroka za sve sudionike, a na jelovniku će se naći zanimljive varijante poznatih jela.

Berislava Picek

Istu subotu, 20.05.2017., u Dubrovniku radionice se održavaju u Restoranu Nishta od 09:00 do 11:00 sati. HACPN je pod voditeljstvom nutricionistice Marine Milanović u Dubrovniku pripremio nutricionističke radionice za djecu i odrasle. Osim radionica pripremati će se i zdravi snack-ovi uz pomoć kuharice Tee Đukić iz restorana te će zabavne igre za najmlađe voditi osobna trenerica Ana Lončarević.

Posljednju subotu u mjesecu, 27.05.2017., u Malinskoj na otoku Krku na čelu s ambasadoricom Sabinom Barbiš, u suradnji s kuharima iz showa Masterchef Ratkom Ivekoviće, Šimunom Sušićem i Časlavom Matijevićem, Udrugom Termen i HACPN-om kuhati će Krčke delicije od lokalnih namirnica, uz interaktivno predavanje o osnovama prehrane. Program traje od 11:00 do 17:00 sati.

Održavanje ove aktivnosti omogućili su nam brojni sponzori i donatori te im se ovim pute iznimno zahvaljujemo jer bez njih naše radionice i jela ne bi bila posebna!

Varaždin: Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin, udruga Medenjak

Zagreb: DM-bioBio, Mesna industrija PPK, mini mljekara Veronika, Kroštula d.o.o, Voće i povrće svemoguće, GoGreen, OPG Iličić, Chefica, People2people, Enzita, tiskara Cerovski

Dubrovnik: restoran Nishta

Krk: Udruga Termen, Gelati d'Oro, Enzita.hr, Klara Marić Kanfanar, Mesnica Čučković, Kuća krčkog pršuta, Mesnica Jerković, Mrkač obrt, Argola, Tonini d.o.o., TO Ivić, TUO Giovanni, TO Zelenjava, Maravić d.o.o., Tutti Frutti, P&B Hortikultura, Pekara Vrbnik, Priroda i društvo Zagreb, Trgovina Maja, Hotel Malin, Konoba Nino, Kavana Beleca, PG Šantek, Drobnica, Frajona d.o.o., Vinarija Šipun, Veli's, Superheraw, Radio Otok Krk, Portal Otok Krk, TZ općine Malinska–Dubašnica i Općina Malinska–Dubašnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:27