VELIKO PRIZNANJE

IZABRAN JE NAJBOLJI RESTORAN NA SVIJETU! Donosimo top listu 10 najboljih

Osteria Francescana izabrana je za najbolji restoran na svijetu na svečanoj ceremoniji u New Yorku. Prošlogodišnji španjolski pobjednik El Celler De Can Roca završio kao viceprvak.
 Bryan Bedder / Getty Images for Lavazza

Prestižan izbor gdje se bira 100 najboljih restorana na svijetu noćas je održan u New Yorku gdje je titulu najboljeg u Europi i svijetu zauzela talijanska Osteria Francescana iz Modene

"Želim zahvaliti svojoj ženi i mom timu koji se brine o restoranu. Želim zahvaliti svima, bilo je teško...jako teško, ali naš posao se oko toga i vrti! Kuhinja je mjesto gdje se radi i stalno se mora postizati više. Mislimo li i na buduće kulture najvažnija je namirnica. Kultura donosi znanje, a znanje donosi osvještenost." izjavio je Massimo Bottura, glavni chef pobjedničke Osterie Francescane te pozvao chefove u publici da mu pomognu s novim projektom kojeg namjerava pokrenuti u Brazilu ovog kolovoza.

NEW YORK, NY - JUNE 13:  LAVAZZA brand ambassador and chef Massimo Bottura (R) celebrates his #1 Best Restaurant Award with Lara Gilmore at the World's 50 Best Restaurants 2016 Awards at Cipriani Wall Street on June 13, 2016 in New York City.  (Photo by Bryan Bedder/Getty Images for Lavazza)
Bryan Bedder / Getty Images for Lavazza

Drugo mjesto pripalo je prošlogodišnjem pobjedniku španjolskom El Celler De Can Roca, dok je treće mjesto zauzeo tim restorana Eleven Madison Park. Ove godine bilo je dosta izmjena pa su pravo razočaranje bili D.O.M, Dinner by Heston Blumenthal i Gaggan dok su ih zamjenili Asador Extebarri na 10.mjestu, Steirereck na 9.mjestu i Mirazur na 6.mjestu

Nagrada za životno djelo predana je francuskoj gastro ikoni chefu Alainu Passardu koji vodi pariški L'Arpège dok je nagrada za najbolju cheficu pripalo Dominique Crenn iz američkog Atelier Crenn..

Top lista 10 najboljih:

1. Osteria Francescana, Modena (Italija) – Najbolji restoran na svijetu i Europi

2. El Celler de Can Roca, Girona (Španjolska)

3. Eleven Madison Park, New York (SAD) – Najbolji restoran u Sjevernoj Americi

4. Central, Lima (Peru) – Najbolji restoran u Južnoj Americi

5. Noma, Kopenhagen (Danska)

6. Mirazur, Menton (Francuska)

7. Mugaritz, San Sebastian (Španjolska)

8. Narisawa, Tokio (Japan) – Najbolji azijski restoran

9. Steirereck, Beč (Austrija)

10. Asador Etxebarri, Atxondo (Španjolska)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:30