NIŠTA SE NE BACA

KUHAROV GABLEC: U RougeMarinu se služi gablec za ekipu kakav bi poželio i svaki gost restorana!

U restoranu se ništa ne baca niti zamrzava pa se od jučerašnjih namirnica za osoblje pripremaju prvoklasna jela
 Neja Markičević / HANZA MEDIA

U Zagrebu su prvi počeli pripremati pravi burger u pravom, domaćem pecivu, zahvaljujući njima ljepljiva svinjska rebrica zauzela su mjesto na menijima mnogih burgeraja i restorana, i svakom danom, zahvaljujući vlasniku Marinu Medaku, plasiraju nešto novo, primjerice ponudu B&L Barra. Navratili smo upravo kad se u restoranu Rougemarin u Folnegovićevoj ulici pripremao gablec, pod dirigentskom palicom chefa Josipa Hodaka.

Zagreb, 130618. 
Kuharov gablec osoblja restorana Rougemarin. 
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

- Gablec je u Rougemarinu prije početka, kako mi kažemo servisa, odnosno prije 11 sati kako bi svi zaposlenici (kuhari, konobari i back office) mogli zajedno pojesti, ali i proći aktualne teme vezane za posao. Kako Rougemarin počiva na filozofiji svježih i kvalitetnih namirnica, one koje se prethodni dan nisu potrošile ne koriste se u servisu, niti se zamrzavaju, ali ih naši kuhari koriste na kreativne načine i od njih kuhaju gablece za osoblje. Nekad su to jednostavna gablec, pod dirigentskom palicom chefa Josipa Hodaka.

Zagreb, 130618. 
Kuharov gablec osoblja restorana Rougemarin. 
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Svinjski file bio je za prste oblizati, a onda smo odlučili navratiti i do Foodballerke na Strossmayerov trg, do njihove Rougemarin kućice s vrlo zanimljivom ponudom koja je zapravo fuzija Rougemarina i B&L Barra. Tako u ponudi imaju Rougemarin burger, Pulled pork, krumpiriće, falafel, Bagel peciva, Bagel chips, Bagel sendviče i Classic lobster rolls!

Svinjski file sa salatom od bulgura, aromatizirana mrkva, ukiseljena ljutika (za 4 osobe)

800 g svinjskog filea
320 g bulgura
1 kg mrkve
300 g cherry rajčice
200 g svježeg krastavca
100 g mladog luka
2 žlice meda
2 žličice svježeg timijana
400 g ljutike
300 g šećera
400 ml jabučnog octa
3 komada lovorova lista
400 ml vode
prstohvat papra u zrnu
2 kom. zvjezdastog anisa
200 ml čvrstog jogurta
40 g češnjaka u prahu
korica jednog limuna
2 prstohvata soli
100 ml maslinova ulja
300 g rotkvice
10 g krupne soli

Zagreb, 130618. 
Kuharov gablec osoblja restorana Rougemarin. 
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Vodu, ocat, timijan, lovor, zvjezdasti anis, šećer i papar u zrnu stavite da prokuhaju pa sve to prelijte preko očišćene ljutike i ostavite tijekom noći da se ukiseli. Svinjski file očistite i narežite na 4 jednaka komada, posolite i nauljite te pecite na srednje jakoj vatri. Bulgur skuhajte u posoljenoj vodi, ohladite ga i dodajte cherry rajčicu, mrkvu, mladi luk, nasjeckane krastavce i rotkvice. Začinite maslinovim uljem, solju i paprom. Mrkvu ogulite, prerežite napola i stavite peći u pećnicu na masni papir, ali prije pečenja pokapajte medom, nasjeckanim timijanom i krupnom solju. Od jogurta, češnjaka i limuna napravite lagani umak koji poslužite uz pečenu mrkvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:53