TEGLICA OMILJENOG AJVARA

AJVAR ABECEDA: Omiljena zimnica mnogih gurmana pod povećalom!

Možete se opredijeliti za ribu ili meso, voće ili čokoladu, slatko ili slano, ali kad na red dođe pitanje ajvara, svi će potvrdno kimnuti glavom u znak obožavanja tog kremastog čuda.

Jeste li znali da 100 grama ajvara sadrži samo 138 kalorija? Ili da je za 1 kg ajvara potrebno 4 kg kvalitetne crvene paprike? Jeste li upoznali braću i sestre ajvara, malidžano, ljutenicu i pinđur? Ako niste, na pravom ste mjestu! U našoj smo ajvar abecedi izdvojili sve što ste ikada željeli i trebali znati o ajvaru, od povijesti i nastanka do zanimljivih činjenica.

KLIKNITE na slovo abecede i saznajte kako iskoristiti ajvar u receptima, koja se paprika koristi u njegovoj izradi, sadrži li gluten i još puno toga!

ABCDE
FGHIJ
KLLJMN
NJOPRS
ŠTUVZ
Ž

Kakva se to tajna krije iza izrade ajvara kad svatko može uzeti četiri osnovna sastojka i napraviti ajvar? To je točno, svatko može napraviti ajvar, no za vrhunski ajvar je ipak potrebno nešto više!

Prave ljubitelje ajvara vodimo u AJVAR AVANTURU! Otkrijte što je potrebno za izradu vrhunskog ajvara!

A – AJVAR

Ajvar je potpuno prirodan čuveni gastronomski specijalitet raskošnog okusa napravljen od najkvalitetnije crvene pečene paprike. Originalni se ajvar radi od samo četiri sastojka: pečene crvene paprike, suncokretovog ulja, soli i malo octa. Ajvar ne sadrži gluten, nema dodane šećere, a mogu ga jesti čak i vegani, tako da možete biti sigurni da će u njemu moći uživati baš svi kojima ga ponudite. Također, 100 grama ajvara sadrži samo 138 kalorija, a paprika koja je njegov glavni sastojak je odličan izvor vitamina A i C. Najčešće se koristi kao namaz ili prilog, ali ajvar je i izvanredna salata, aromatičan umak i dodatak za puniji okus različitim jelima.

Povratak na vrh


B – BEZ GLUTENA

Bez glutena, bez aditiva, dodanih šećera i konzervansa, ajvar je zdrav i potpuno prirodan izbor. Dug postupak pripreme na niskoj temperature, osim toga što naglašava okuse, čuva i dobar dio hranjivih sastojaka paprike koja je odličan izvor željeza i vitamina A i C, dok suncokretovo ulje sadrži značajan udio vitamina E.

Povratak na vrh


C – CRVENA PAPRIKA

Paprika koja se koristi za izradu najboljeg ajvara mora biti sasvim zrela i neoštećena, te mesnata i suha (najbolji ajvar se priprema od sorte paprike koje se zove Kurtovska kapija). Pri izradi ajvara, paprika se polako peče, najbolje na roštilju, dok u potpunosti ne omekša kako bi se mogla lako oguliti. Zatim se dobro ocijeđena, oguljena i usitnjena paprika s ostalim sastojcima krčka na laganoj vatri kako bi se dobio sočan i mirisan ajvar. Korisno je znati i to da je za 1 kg ajvara potrebno 4 kg kvalitetne crvene paprike.

Povratak na vrh


D – NA DIJETI STE? SLOBODNO JEDITE AJVAR!

Ovo je dobra vijest! Od ajvara se nećete udebljati. 100 grama ajvara sadrži samo 138 kalorija ili oko 7 kalorija po žličici. Uz to, njegova bogata aroma pridonijeti će okusu jela tako da, čak i ako pazite na kalorije, sigurno nećete biti uskraćeni za gastronomske užitke.

Povratak na vrh


E – VITAMIN E

Vitamin E je jedan od najboljih antioksidansa u organizmu, a crvena paprika koja se koristi u izradi ajvara je bogata upravo ovim vitaminom. Crveno povrće, posebno paprika, ima visok sadržaj vitamina E, ali je bogato i drugim snažnim antioksidansima. Zanimljivo je da crvena paprika sadrži čak više vitamina C od naranče. Od minerala paprika je pak najbogatija kalijem, fosforom i željezom.

Povratak na vrh


F – FINI ZALOGAJI

Stol prepun zanosnih delikatesnih zalogaja nezamisliv je bez ajvara. Fini pršuti i salame, mladi blagi ili zreli sirevi, šareni zalogaji sirovog ili ukiseljenog povrća, masline, bademi, mirisna topla mini peciva – sve je ukusnije uz ajvar.

Povratak na vrh


G – GURMANSKI PRILOG

Bilo da izaberete meso ili povrće, ajvar će biti savršen prilog. Posebno obogaćuje i ističe okus mesa s roštilja, a odlično ide i uz pečeno, prženo, dinstano ili kuhano crveno meso i meso peradi. Ajvar je idealan aromatičan prilog hrskavom pečenom ili povrću na žaru.

Povratak na vrh


H - HAVYAR

Riječ ajvar vuče podrijetlo iz turske riječi ''havyar'' što u prijevodu znači kavijar. Ajvar je potpuno prirodan gastronomski specijalitet raskošnog okusa koji je napravljen od samo četiri sastojka, najkvalitetnije crvene pečene paprike, soli, suncokretovog ulja i octa. Najčešće se koristi kao namaz ili prilog, ali ajvar može biti i izuzetna salata, aromatičan umak i dodatak različitim jelima. Ajvar je autentično jelo nadaleko poznate balkanske kuhinje gdje se stoljećima tradicionalno priprema.

Povratak na vrh


I – IZBALANSIRAN OBROK

Bez aditiva, dodanih šećera i konzervansa, ajvar je zdrav i potpuno prirodan izbor. Dug postupak pripreme na niskoj temperature, osim što naglašava okuse, čuva i dobar dio hranljivih sastojaka paprike koja je odličan izvor željeza i vitamina A i C, plavog patlidžana koji sadrži vitamin B2 i folnu kiselinu dok suncokretovo ulje sadrži značajan udio vitamina E. Poznato je i da rajčica, koje ima u pinđuru i ljutenici, tek kuhanjem razvija sastojak likopen, a koji organizam lako apsorbira, pa tako dobivate i sjajan izvor moćnog antioksidansa. Zahvaljujući svojoj gustoj teksturi ajvar se neće tako lako razlijevati i razmazivati te se idealno pakira u košaru za piknik, posudicu za ručak ili sendvič u hodu.

Povratak na vrh


J – JESEN

Ajvar je omiljena zimnica mnogih, a radimo ju u jesen. Također, jesen je godišnje doba kada su paprike koje se koriste za izradu ajvara u potpunosti zrele budući da se beru u kasnoj fazi zrenja, a njihov je okus sladak, gotovo voćni te je upravo to ono što ih čini savršenim za izradu ajvara. Ajvar se priprema u jesen, u punoj sezoni paprika, i u velikim količinama kako bi potrajao do sljedeće sezone, a dugotrajan proces pripreme omogućuje da ajvar ostane svjež, hranjiv i ukusan dodatak svakom obroku tijekom cijele godine.

Povratak na vrh


K – KURTOVSKA KAPIJA

Crvena pečena paprika je glavni sastojak ajvara pa mnogi od nas jedva dočekaju otvaranje teglice tog kremastog čuda kako bi sve zamirisalo na pečenu papriku. Paprika, posebice crvena, je jedno od najpopularnijih vrsta povrća, a njena konzumacija je započela još prije više od devet tisuća godina. Najbolja sorta za ajvar je stara autohtona sorta po imenu Kurtovska kapija. Ova paprika se uzgaja na području Kopaonika čija mikroklima i očuvana čista priroda jamče najljepše crvene plodove.

Red Peppers on the Grill
Getty Images/iStockphoto

Povratak na vrh


Linker
26. travanj 2024 17:03